Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy przy przenoszeniu z QGIS 1.8 do QGIS 2.0.1
02-11-2013, 12:48 PM
Post: #1
Question Problemy przy przenoszeniu z QGIS 1.8 do QGIS 2.0.1
Od jakiegoś czasu chcę przenieść opracowywanie map do QGIS 2.0.1. Od razu pojawił się problem. Tekst w bazie danych w wersji 2.0.1 wygląda jakby był pisany w innym języku, tzn. zamienia się w ciąg kwadratów i dziwnych znaczków. Jest jakaś metoda, by w nowej wersji nie wpisywać od nowa tekstu w bazie danych?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-11-2013, 03:51 PM
Post: #2
RE: Problemy przy przenoszeniu z QGIS 1.8 do QGIS 2.0.1
Brzmi jak problem z kodowaniem.

Jeśli nie, to można by zrzucić całą bazę do excela/tekstu i załadować rekordy od nowa łącząc po unikalnym polu kluczowym.

(> - - ^.^_, [wiki.smutek.pl]
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
04-11-2013, 12:20 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2013 12:24 AM przez mark014.)
Post: #3
RE: Problemy przy przenoszeniu z QGIS 1.8 do QGIS 2.0.1
Dla próby stworzyłem zupełnie nową warstwę wektorową w wersji 2.0.1 z punktami, zdefiniowałem atrybuty. Otwieram wczytaną warstwę i tabelę atrybutów, a tam nadal chińskie znaczki i prostokąty zamiast liter.

[Obrazek: kodowanieproblem_zps0a8be3d9.jpg]

Z kolei jeśli w wersji 2.0.1 w tabeli atrybutów zmieniłem jedną z nazw stacji i otworzyłem w wersji 1.8 to tylko ta zmieniona nazwa nie wyświetla się prawidłowo.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  QGIS naruszenie ochrony pamięci przy wczytywaniu projektu Michau 2 423 11-09-2017 11:28 PM
Ostatni post: Michau
  Problemy z wydrukami QGIS 2.6.1. Brighton - kwadrat na wydruku bosmanica 3 944 08-05-2017 02:04 PM
Ostatni post: bosmanica
  Przeglądarka qgis zawiesza się przy próbie połączenia z bazą postgis mistico 0 6 142 15-01-2013 10:41 AM
Ostatni post: mistico
  Błąd ccmake .. 'c' przy kompilacji QGIS 1.6 Rafa 2 5 050 07-03-2011 07:30 PM
Ostatni post: Rafał

Skocz do: