Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeglądarka qgis zawiesza się przy próbie połączenia z bazą postgis
15-01-2013, 10:41,
#1
Przeglądarka qgis zawiesza się przy próbie połączenia z bazą postgis
Witam.
Mam dosyć nietypowy problem gdyż na żadnym forum, ani w żadnej dostępnej mi pomocy nie widziałem, żadnej koncepcji rozwiązania mojego problemu.

Miałem do zainstalowania geoserver i postgis na serwerze (Ubuntu) i łączyć się do geoservera przez www, a do postgisa poprzez przeglądarkę quantumgis. Geoserver zainstalowany poprawnie, łączy się przez www, ale to akurat nie o tym. Rzecz dotyczy połączenia do postgisa przez qbrowsera.

Instalację postgisa przeprowadziłem zgodnie z tymi poradnikami

http://gisdiary.wordpress.com/2009/0...x-ubuntu-9-04/

http://gisdiary.wordpress.com/2009/0...nux-ubuntu-9-04/

Z tym, że zmuszony byłem do zainstalowania wersji postgresql 9.1 bodajże (to co z repozytorium jest instalowane).

W każdym razie po przejściu procesu instalacji, wszystko na serwerze mam zainstalowane postgresql oraz postgis, baza danych założona ("gis") za pomocą programu pgadmin łączę się z poziomu serwera normalnie, dodawać mogę co chcę. Za pomocą programu quantum desktop mogę połączyć się i dodawać warstwy postgis, natomiast przy próbie połączenia za pomocą quantumgis browsera, qgis browser zawiesza się. Samo wpisanie danych serwera i Test połączenia daje wynik pozytywny. Wyświetla komunikat:

Kod:
connection to gis was successful

Kliknięcie w:
Kod:
CONNECT
zawiesza mi przeglądarkę gis.

Problem miałem z połączeniem się z innego komputera w sieci lokalnej, ale po dodaniu puli adresów dla sieci w konfigu hb_conf poskutkowało tym, że z laptopa tak jak z poziomu serwera łączę się bez problemu z bazą danych za pomocą pg_admin, za pomocą qgis desktop. Natomiast to samo z przeglądarką qgis. Też zawiesza się przy próbie połączenia za pomocą przycisku CONNECT (przy wpisywaniu danych serwera i kliknięciu:
Kod:
test connection
mam ten sam komunikat:
Kod:
connection to gis was successful
I teraz nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić gdyż wszystko mam odblokowane, nic nie zatrzymuje połączenia na poziomie serwera, inne opcje łączą się normalnie tylko ta nieszczęsna przeglądarka qgis. W dodatku nie ma żadnego komunikatu tylko zawiesza się.

Co ciekawe, sytuacja taka sama jest, gdy nie mam wpisanych kompletnie żadnych danych serwera, a próbuję zaznaczyć tylko:
Kod:
ALSO LIST TABLES WITH NO GEOMETRY
też przeglądarka qgis zawiesza się.

Czy ktoś miał podobny problem? Powoli zaczynam brać pod uwagę jakiś błąd w samym oprogramowaniu bo wyczerpałem możliwości z mojej strony.

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam.


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Baza Oracle na Macintosh'u polar 2 4 059 21-04-2016, 08:58
Ostatni post: polar
  Qgis i baza sqlite lupus83 8 16 253 22-11-2014, 23:13
Ostatni post: pitt
  Przeglądarka plików a zmiana kodowania tomalos 3 6 984 20-11-2012, 18:42
Ostatni post: borys
  Quantum GIS zrywanie połączenia. kamilwydra 0 2 978 09-08-2012, 12:11
Ostatni post: kamilwydra
  Baza danych Wojtek84 6 10 803 24-12-2011, 01:12
Ostatni post: Wojtek84
  Zamykanie się programu przy tworzeniu kartodiagramu magdak 4 9 019 05-09-2011, 18:01
Ostatni post: borys
  Zewnętrzna baza danych lupus83 3 7 805 30-01-2011, 11:55
Ostatni post: p0cisk
  Konwerter warstw OGR- nie może ustanowić połączenia chenioo 2 6 424 08-12-2010, 14:47
Ostatni post: chenioo
  Połączenie z bazą danych Rayo 4 13 022 17-12-2009, 14:53
Ostatni post: borys

Skocz do: