Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Przeglądarka qgis zawiesza się przy próbie połączenia z bazą postgis
15-01-2013, 10:41 AM
Post: #1
Przeglądarka qgis zawiesza się przy próbie połączenia z bazą postgis
Witam.
Mam dosyć nietypowy problem gdyż na żadnym forum, ani w żadnej dostępnej mi pomocy nie widziałem, żadnej koncepcji rozwiązania mojego problemu.

Miałem do zainstalowania geoserver i postgis na serwerze (Ubuntu) i łączyć się do geoservera przez www, a do postgisa poprzez przeglądarkę quantumgis. Geoserver zainstalowany poprawnie, łączy się przez www, ale to akurat nie o tym. Rzecz dotyczy połączenia do postgisa przez qbrowsera.

Instalację postgisa przeprowadziłem zgodnie z tymi poradnikami

http://gisdiary.wordpress.com/2009/0...x-ubuntu-9-04/

http://gisdiary.wordpress.com/2009/0...nux-ubuntu-9-04/

Z tym, że zmuszony byłem do zainstalowania wersji postgresql 9.1 bodajże (to co z repozytorium jest instalowane).

W każdym razie po przejściu procesu instalacji, wszystko na serwerze mam zainstalowane postgresql oraz postgis, baza danych założona ("gis") za pomocą programu pgadmin łączę się z poziomu serwera normalnie, dodawać mogę co chcę. Za pomocą programu quantum desktop mogę połączyć się i dodawać warstwy postgis, natomiast przy próbie połączenia za pomocą quantumgis browsera, qgis browser zawiesza się. Samo wpisanie danych serwera i Test połączenia daje wynik pozytywny. Wyświetla komunikat:

Kod:
connection to gis was successful

Kliknięcie w:
Kod:
CONNECT
zawiesza mi przeglądarkę gis.

Problem miałem z połączeniem się z innego komputera w sieci lokalnej, ale po dodaniu puli adresów dla sieci w konfigu hb_conf poskutkowało tym, że z laptopa tak jak z poziomu serwera łączę się bez problemu z bazą danych za pomocą pg_admin, za pomocą qgis desktop. Natomiast to samo z przeglądarką qgis. Też zawiesza się przy próbie połączenia za pomocą przycisku CONNECT (przy wpisywaniu danych serwera i kliknięciu:
Kod:
test connection
mam ten sam komunikat:
Kod:
connection to gis was successful
I teraz nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić gdyż wszystko mam odblokowane, nic nie zatrzymuje połączenia na poziomie serwera, inne opcje łączą się normalnie tylko ta nieszczęsna przeglądarka qgis. W dodatku nie ma żadnego komunikatu tylko zawiesza się.

Co ciekawe, sytuacja taka sama jest, gdy nie mam wpisanych kompletnie żadnych danych serwera, a próbuję zaznaczyć tylko:
Kod:
ALSO LIST TABLES WITH NO GEOMETRY
też przeglądarka qgis zawiesza się.

Czy ktoś miał podobny problem? Powoli zaczynam brać pod uwagę jakiś błąd w samym oprogramowaniu bo wyczerpałem możliwości z mojej strony.

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  QGIS naruszenie ochrony pamięci przy wczytywaniu projektu Michau 2 401 11-09-2017 11:28 PM
Ostatni post: Michau
Question Problemy przy przenoszeniu z QGIS 1.8 do QGIS 2.0.1 mark014 2 3 659 04-11-2013 12:20 AM
Ostatni post: mark014
  Qgis+Postgis - współbieżny dostęp do danych sebaq 2 12 248 03-12-2012 11:33 AM
Ostatni post: sebaq
  Przeglądarka plików a zmiana kodowania tomalos 3 6 007 20-11-2012 06:42 PM
Ostatni post: borys
  Błąd ccmake .. 'c' przy kompilacji QGIS 1.6 Rafa 2 5 035 07-03-2011 07:30 PM
Ostatni post: Rafał
  QGIS i PostGis Rayo 0 3 398 14-12-2010 11:09 PM
Ostatni post: Rayo
  Pytania Qgis o układ współrzędnych warstw Postgis tomalos 3 8 063 23-07-2010 07:56 AM
Ostatni post: tomalos
  QGIS: praca z postgis rafal 0 5 065 01-07-2010 09:11 PM
Ostatni post: rafal
  Połączenie z bazą danych Rayo 4 11 610 17-12-2009 02:53 PM
Ostatni post: borys

Skocz do: