Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
15-11-2012, 08:53 PM
Post: #1
wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Witajcie,

Jak wiele pierwszych postów na forum rozpocznę od przeprosin za moją niewiedzę. Jestem początkującym użytkownikiem QGISa, ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi na moje pytanie. Mianowicie:

Po uruchomieniu np. wtyczki OpenStreetMap i pobraniu z internetu wskazanego fragmentu mapy (w postaci danych wektorowych) uzyskuję dane, dla których na dole okna Quantum GIS wyświetlane są współrzędne geograficzne w sposób analogiczny jak np. na stronie maps.google.com .
Jednakże jeżeli skorzystam z wtyczki Open Layers w oknie współrzędnych następuje zmiana - na inny (dla mnie nieczytelny) układ. Czy istnieje możliwość, by w trakcie używania wtyczki Open Layer powrócić do wyświetlania współrzędnych w "standardowy sposób" - format xx.xxxx yy.yyyy ?

Dodam, że zastosowanie opcji "Ustaw układ współrzędnych projektu na podstawie warstwy" dostępnej w menu podręcznym dla warstw wektorowych (wtyczki OpenStreetMap) faktycznie powoduje powrót do współrzędnych "bardziej tradycyjnych", ale wówczas następuje przesunięcie mapy z wtyczki Open Layers względem mapy z wtyczki OpenStreetMap, podczas gdy wcześniej (w nieznanym mi układzie współrzędnych) mapy idealnie się pokrywają.

Mam nadzieję, że moje pytanie jest dla forumowiczów czytelne.

pozdrawiam
Grzegorz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-11-2012, 09:28 PM
Post: #2
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Witaj nieznany Grzegorzu Smile

W oknie Właściwości projektu musisz w drugiej zakładce (Układ współrzędnych) włączyć opcję Reprojekcja w locie.
I masz wtedy możliwość wybrania dowolnego układu, nawet innego niż te dwa w których masz wczytane dane. Czyli dane z OSM i wtyczki Open Layers możesz na przykład wyświetlić w układzie EPSG:2180.

Jest to tak często używana opcja, że można ją wywołać klikając na ikonę globu wyświetlaną w prawym dolnym rogu programu, na linii stanu.

Robert Szczepanek
Zespół Rozwojowy QGIS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-11-2012, 10:56 PM
Post: #3
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Dziękuję za szybką odpowiedź. Wybór rzeczywiście duży. A mógłbyś jeszcze podpowiedzieć, który z układów współrzędnych (wśród występujących nazw w polu dialogowym QGIS) da współrzędne w formacie xx.xxxx yy.yyyy ?

pozdrawiam i dziękuję
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-11-2012, 10:47 PM
Post: #4
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
mam prośbę zupełnie jako laik w temacie: zainstalowałem wtyczkę do geokodowania w Qgis (czerwone kropki), jeśli chciałby zgeokodować np 20 adresów i chciałbym żeby 10 kropek było czerwonych a 10 zielonych to w jaki guziki trzeba kliknąćSmile.

na razie wiem jak zgeokodowac jedynie 20 kropek tego samego koloru

pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
20-11-2012, 01:08 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2012 01:18 PM przez borys.)
Post: #5
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
@Nieznany Grzegorzu: To jest trochę bardziej złożone, więc proponowałbym wygooglać hasła: współrzędne geograficzne/geodezyjne/kątowe (φ,λ) vs. współrzędne prostokątne/kartezjańskie (x,y). Wyświetlanie współrzędnych kursora w danym układzie to jedno, a wyświetlanie całej mapy, czyli projekcja jej do pożądanego układu to znacznie większa operacja. Quantum potrafi projektować mapę do różnych układach współrzędnych, a wtyczka OpenLayers przełącza Ci ten układ na tzw. PseudoMercator (kod epsg:3857), co widzisz w prawym dolnym rogu ekranu. Współrzędne, które widzisz, to współrzędne w układzie, w którym wyświetlana jest mapa i w przypadku PseudoMercatora są to właśnie x,y (kartezjańskie w metrach liczone od punktu 0,0). Ty chesz natomiast uzyskać długość i szerokość geograficzną, czyli nie xx.xxxx yy.yyyy, a λλ.λλλλ φφ.φφφφ. Jest to układ WGS84 (epsg:4326). Z dwóch powodów bym tego jednak nie ruszał:
1) wyświetlanie mapy na płaskim monitorze w układzie kątowym nie ma większego sensu (on ma sens tylko na elipsoidzie)
2) wtyczka OpenLayers poprawnie działa tylko w tym układzie, na który przestawiła mapę (tutaj Robert się trochę rozpędził Smile )
Dlatego radziłbym nie zmieniać układu współrzędnych, w którym wyświetlana jest mapa, natomiast otworzyć nowy panel, w którym wyświetlane będą współrzędne w układzie innym, niż układ mapy – tutaj w stopniach.
1. Włącz wtyczkę Przechwyć współrzędne (menu Wtyczki -> Zarządzaj wtyczkami)
2. Jeśli nie pojawi się panel o tej nazwie, włącz go prawoklikiem na (pustym) obszarze pasków narzędzi
3. Wciśnij w nim klawisz z myszką oraz klawisz "Przechwytuj" (ten ostatni przełącza aktywne narzędzie, czyli wypsztyknie dotąd używane, np. łapkę albo zoom).
4. Wtyczka wyświetla współrzędne w układzie mapy oraz w stopniach (lub innym wybranym). Po kliknięciu na mapie współrzędne zostają zablokowane, dymek na klawiszu z myszą wszystko wyjaśni.
Uwaga: Układ współrzędnych każdej warstwy oraz całej mapy (w prawym dolnym rogu) muszą być poprawnie zadeklarowane, żeby wyświetlanie w stopniach działało – wtyka musi wiedzieć, z czego ma przeliczać.

@4pik:
Musisz nadać tym punktom jakiś atrybut, na przykład „rodzaj”, po którym je podzielisz. O wartości np. 1 jeśli kropka ma być zielona i 2 tym, jeśli ma być czerwona. Następnie w oknie stylu warstwy:
1. Zmień „Symbol pojedynczy” na „wartość unikalna”
2. Z rozwijalnej listy „Kolumna” albo „Pole klasyfikacji” (nazywa się różnie w zależności od wersji stylu) wybierz ten atrybut
3. Wciśnij „Klasyfikuj”

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
20-11-2012, 08:07 PM
Post: #6
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
@borys: Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Metodę wypróbowałem. Układów współrzędnych jest faktycznie dużo i problem bardziej skomplikowany (tym bardziej dla laika - jak ja).

To miałbym jeszcze jedno pytanie. Napisałeś, jak uzyskać współrzędne λλ.λλλλ φφ.φφφφ przy pomocy wtyczki "Przechwyć współrzędne". Czy da się wykonać odwrotną procedurę - tak zadziałać w programie QGIS, by możliwe było podanie współrzędnych w układzie λλ.λλλλ φφ.φφφφ (wpisanie ich fizycznie), tak by program wskazał ten punkt (lub go od razu zaznaczył na mapie) mimo, że uruchomiony jest układ współrzędnych kartezjańskich (uruchomiona wtyczka OpenLayers)?

pozdrawiam
Grzegorz
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
20-11-2012, 10:00 PM
Post: #7
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Możesz wpisać współrzędne do arkusza kalkulacyjnego, w pierwszym wierszu wstawiasz nazwy kolumn (np. szerokosc, dlugosc) i w tych kolumnach podajesz współrzędne. Zapisujesz taki plik jako .CSV i możesz go wczytać za pomocą narzędzia "Dodaj warstwę tekstową rozdzieloną separatorami" (możliwe, że można już też bezpośrednio z menu dodaj warstwę wektorową). Jak coś nie wyjdzie to pytaj dalej. Spróbuj też przeszukać forum wpisując "CSV", może znajdziesz coś ciekawego i życie stanie się łatwiejsze Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
24-11-2012, 10:41 PM
Post: #8
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Dziękuję za podpowiedź.

Przygotowałem przykładowy plik ze współrzędnymi dwóch punktów. Użyłem opcji, o której piszesz, ale po naciśnięciu OK pojawia się błąd z informacją, że nie jest to poprawna wartość. W załączniku okno przed wybraniem OK. Jak widać dane z pliku odczytał prawidłowo...
Mógłbyś doradzić czego tu jeszcze brakuje, albo co robię w tym okienku źle?


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
25-11-2012, 01:13 AM
Post: #9
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Kliknij Wybrane separatory -> średnik, a następnie list rozwijalnych Pole X i Pole Y wybierz właściwą nazwę kolumny.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
25-11-2012, 09:50 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-02-2013 01:46 PM przez nieznany.)
Post: #10
RE: wtyczka OpenLayers a współrzędne geograficzne
Bardzo dziękuję. Wszystko działa. ;-)

Miałbym jeszcze dwa pytania związane z tym tematem:
1. Czy możliwe jest w przypadku warstwy punktowej wygenerowanie jako dwóch dodatkowych kolumn (lub jednej wspólnej) zawierających współrzędne geograficzne wszystkich punktów w warstwie? I podobnie z liniami - czy można do warstwy liniowej dodać cechę w postaci długości linii?
Jeśli tak, to z jakiej funkcji należałoby skorzystać?

2. Korzystając z wtyczki OpenStreetMap (okno w załączniku) wczytałem do Quantum GIS fragment mapy Katowic (w postaci wektorowej). Układ współrzędnych to WGS84. Niestety po wybraniu dowolnego odcinka drogi (warstwa linii) jego długość jest rzędu kilku centymetrów - czy to jakiś błąd, czy też należy przestawić w jakiś sposób ustawienia programu, by podawał rzeczywiste wartości - zakładam, że w setkach metrów.

Szczególnie ten drugi problem jest dla mnie istotny... proszę pomóżcie (to pewnie jakoś drobiazg?)

pozdrawiam
Grzegorz


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Raster - szerokosci geograficzne maciek 3 1 840 10-01-2013 01:49 AM
Ostatni post: milena
  Openlayers plugin i wydruki Odoakr 7 4 016 17-12-2010 12:44 PM
Ostatni post: borys
  Wtyczka OpenLayers plugin np Google layer problem z wyświetlaniem Arnebius 5 5 151 24-08-2010 12:21 PM
Ostatni post: borys

Skocz do: