Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
20-06-2012, 04:37 PM
Post: #1
QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Mam następujący problem:
Po zainstalowaniu najnowszej dystrybucji QGISa na Win7 32, którą pobrałem z qgis.org - 1.8.0 Lisboa pojawił się następujący problem:
podczas próby włączenia właściwości projektu (nie ważne czy z menu kontekstowego 'ustawienia/właściwości projektu', czy z przycisku w prawym dolnym rogu okna programu) QGIS sypie się i przestaje działać
Szczegóły problemu:
"Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: qgis.exe
Wersja aplikacji: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 4fdce845
Nazwa modułu z błędem: QtCore4.dll
Wersja modułu z błędem: 4.7.1.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4d530715
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 000025bf
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 0a9e
Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Dodatkowe informacje 3: 0a9e
Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789"

Co gorsze - po ponownym zainstalowaniu wersji starszej 1.7.4 Wrocław problem ten pozostaje:

Podpis problemu:
Nazwa zdarzenia problemu: APPCRASH
Nazwa aplikacji: qgis.exe
Wersja aplikacji: 0.0.0.0
Sygnatura czasowa aplikacji: 4f419d19
Nazwa modułu z błędem: QtCore4.dll
Wersja modułu z błędem: 4.7.1.0
Sygnatura czasowa modułu z błędem: 4d530715
Kod wyjątku: c0000005
Przesunięcie wyjątku: 000025bf
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045
Dodatkowe informacje 1: 0a9e
Dodatkowe informacje 2: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789
Dodatkowe informacje 3: 0a9e
Dodatkowe informacje 4: 0a9e372d3b4ad19135b953a78882e789

Podsumowujące pytanie brzmi: co jest grane?Huh
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
20-06-2012, 05:08 PM
Post: #2
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Spróbuj odszukać pliki o takiej nazwie na dysku. Temu, który zostanie odnaleziony w folderze systemowym Windows, zmień nazwę na (przykładowo) QtCore4.dll.kopia. Potem spróbuj uruchomić QGIS.

Problem został opisany tutaj.

Robert Szczepanek
Zespół Rozwojowy QGIS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
24-06-2012, 09:02 PM
Post: #3
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Na razie problem rozwiązuje się opornie.
Wydaje mi się, że wszystko zaczęło się po 'uporządkowaniu" i "naprawieniu" konfliktów w rejestrze przy użyciu polecanego CCleanera... oprócz QGISa program UFRAW (pensource'owy edytor plików graficznych typu RAW) także nie chce działać - woła o co najmniej 5 plików dll (po sciągnięciu z sieci i zainstalowaniu czwartego dll'a dałem sobie spokój Confused)

A w sprawie QGISa:
Poszukałem na dysku innych plików *dll o tej samej nazwie, okazało się, że konflikt był z programem Kadu (taki opensource'owy komunikator). Po zmianie nazwy pliku *dll w folderze Kadu na komputerze stacjonarnym QGIS ruszył. Niestety, próbując ponownego czyszczenia rejestru CCleanerem, w celu potencjalnego uruchomienia UFRAW'a, posypały się kolejne QGISowe dll'e (konkretnie dwa, inne niż QtCore4.dll), po ich zainstalowaniu teraz pojawia się komunikat "nie znaleziono wejścia dla procedury ?UnrgisteredResourceData@@YA_NHPBE00@Z w bibliotece QtCore4.dll"

Ten sam konflikt z QtCore4.dll był na laptopie, niestety nawet po odinstalowaniu Kadu QGIS nie chce funkcjonować prawidłowo. Dotyczy to każdej wersji 1.8.0, 1.7.4 i 1.7.2. Zaznaczam że plik QtCore4.dll na dysku jest tylko i wyłącznie jeden - w folderze bin QGISa. Na lapku nie czyściłem CCleanerem tak dokładnie jak na stacjonarnym.

Podsumowujące pytanie brzmi: da się to wszystko jakoś poukładać unikając ponownej instalacji systemu operacyjnego?
Może ktoś odważny spróbuje przeczyścić rejestr CCleanerem i zobaczy czy QGIS działa potem poprawnie?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26-06-2012, 02:55 PM
Post: #4
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
(24-06-2012 09:02 PM)Grzehoow napisał(a):  Na razie problem rozwiązuje się opornie.
Wydaje mi się, że wszystko zaczęło się po 'uporządkowaniu" i "naprawieniu" konfliktów w rejestrze przy użyciu polecanego CCleanera...
[ciach]
Nie wiem kto Ci polecił CCleanera, ale to chyba Twój dobry wróg był Smile
Ten soft potrafi więcej zepsuć jak naprawić, a nawet jak nic nie zepsuje to skutki jego działania są praktycznie niemierzalne.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
05-09-2012, 12:16 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2012 02:28 PM przez arepo.)
Post: #5
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
U mnie to samo, w 1.8.0 wywala całkiem program (program qgis.exe przestał działać), w 1.7.4 zawiesza (błąd "bad allocation" i klepsydra). Też używam CCleanera, ale już od dawna, i z 1.7.4 nie było żadnych kłopotów do teraz. Na drugim komputerze obie wersje pracują bez kłopotów z właściwościami projektu:/

Ciekawa rzecz: błąd nie pojawia się przy tej samej instalacji programu ale u innego użytkownika (Win7) - wcześniej musiałem założyć drugiego, bo program strajkuje z powodu "Ł" w nazwie usera (np. nie można zaktualizować ani instalować części wtyczek). Dla drugiego usera (prawie) wszystko działa. Wniosek: problem w plikach ustawień użytkownika, a nie systemowych.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26-03-2013, 05:32 PM
Post: #6
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Czołem,

po zainstalowaniu QGIS-a 1.8.0 również walczę z takim samym problemem, jak Autor wątku.
Zmiana nazwy pliku QtCore4.dll w folderach systemowych (System32 i SysWOW64) nie przyniosła rezultatu - nadal przy próbie włączenia Właściwości projektu QGIS się sypie.
Czy ktoś z forumowiczów wie, jak poradzić sobie z tym problemem?


Pozdrawiam,
Kuba
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
27-03-2013, 04:47 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-03-2013 04:49 PM przez arepo.)
Post: #7
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Mój Quantum (na obu komputerach 1.8.0) przestał sypać się na ustawieniach projektu- niestety nie wiem czemu i tu nie pomogę poprzednikowi.

Bardzo dokuczliwie jest natomiast jego 'klękanie', kiedy podczas edycji obiektów wektorowych (włączony "ołówek") przełączę warstwę aktywną na jakiś raster (chcąc go np. włączyć) i kliknę, jakbym chciał zaznaczyć węzeł do edycji. Jeśli kliknę w warstwę WMS, to wysypanie się jest niemal pewne, jeśli to raster z dysku, to problem jest tylko trochę rzadszy. Pół biedy że program leży, ale nie uratuję już zmian na warstwie, których czasem jest już dużoSad
Nietypowe jest jednak to, że czasami zdarza się przypadkowe kliknięcie (jak opisałem) bez skutków - kliknę w-wę WMS i po prostu przesuwa ją do kursora, ale program działa nadal. I przez to nie ośmieliłem się zgłaszać problemu jako bug-a.

Jeśli ktoś potrafiłby to wyjaśnić, to byłbym wdzięczny..Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
29-03-2013, 01:09 AM
Post: #8
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Z moim problem już sobie poradziłem. Krótka instrukcja, gdyby komuś przytrafiło się to samo:

1) Otwieramy rejestr systemu
2) znajdujemy HKEY_USERS\S-1-5-21-[tutaj sporo liczb]-1000\Software\QuantumGIS\QGIS\UI
3) usuwamy recentProjections i recentProjectionsAuthId
4) włączamy QGISa i problem rozwiązany


Pozdrawiam,
Kuba
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-04-2013, 03:13 PM
Post: #9
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
(27-03-2013 04:47 PM)arepo napisał(a):  Bardzo dokuczliwie jest natomiast jego 'klękanie', kiedy podczas edycji obiektów wektorowych (włączony "ołówek") przełączę warstwę aktywną na jakiś raster (chcąc go np. włączyć) i kliknę, jakbym chciał zaznaczyć węzeł do edycji. Jeśli kliknę w warstwę WMS, to wysypanie się jest niemal pewne, jeśli to raster z dysku, to problem jest tylko trochę rzadszy. Pół biedy że program leży, ale nie uratuję już zmian na warstwie, których czasem jest już dużoSad
Nietypowe jest jednak to, że czasami zdarza się przypadkowe kliknięcie (jak opisałem) bez skutków - kliknę w-wę WMS i po prostu przesuwa ją do kursora, ale program działa nadal. I przez to nie ośmieliłem się zgłaszać problemu jako bug-a.

Ależ więcej śmiałości Smile Wygląda na to, że klęk występuje tylko z włączoną reprojekcją w locie. Potwierdzone i zgłoszone, w wersji 2.0 (planowe wydanie 7 czerwca) powinno być naprawione: http://hub.qgis.org/issues/7351

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-04-2013, 06:30 PM
Post: #10
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Hmm a mógłbyś się upewnić, czy błąd występuje tylko przy włączonej reprojekcji w locie? Bo może to jednak coś innego.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  QGIS naruszenie ochrony pamięci przy wczytywaniu projektu Michau 2 402 11-09-2017 11:28 PM
Ostatni post: Michau
Exclamation QGIS 2.16.3 - wczytanie projektu z 2.14 wywala program Michau 2 2 140 06-10-2016 06:53 PM
Ostatni post: Michau
  Błąd po instalacji SEXTANTE Toolbox mark014 3 5 376 13-08-2013 07:00 PM
Ostatni post: borys
  Złączenia we właściwościach warstwy tomalos 7 25 018 08-11-2011 09:30 AM
Ostatni post: bazbaz
  brak możliwości instalacji wtyczek - świeża instalacja QGIS 1.6 Michau 0 3 903 30-11-2010 04:33 PM
Ostatni post: Michau
  Słowniki danych w wartościach atrybutów. sebaq 6 13 189 08-03-2010 07:35 PM
Ostatni post: borys

Skocz do: