Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
13-04-2013, 02:41 PM
Post: #11
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
dzięki, Borys!

Sprawdzone. Wyłączenie przetwarzania w locie likwiduje problem.

Opis jeszcze raz:
Edycja warstwy liniowej- narzędzie "edycja wierzchołków". Klik na linię- wierzchołki się podświetliły .
Klik (w celu przełączenia widoczności) na warstwę rastrową (wiele dość ciężkich podkładów, które często przekładam), i ponownie w mapę w miejscu linii- tak, jakbym chciał ją dalej edytować po wierzchołkach, zapominając, że podświetliłem/ uaktywniłem rastra.
Efekt: po kilku sekundach bezruchu "Program qgis przestał działać" - [zamknij program]. Okno przydymione, brak możliwości zapisania zmian na warstwie linii.

Kiedy przy wprowadzaniu nowych linii przełączy się na warstwę rastrową i kliknie na mapie w podobny sposób, nie wracając do właściwej warstwy, dostaje się okienko:
"Aktywna warstwa nie jest warstwą wektorową". Jest ono może mało komfortowe (trzeba kliknąć OK), ale "nie wiesza" programu- takie rozwiązanie problemu byłoby w porządku.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-10-2014, 02:50 PM
Post: #12
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Witam,
jestem nowym użytkownikiem QGIS, a to mój pierwszy post na tym forum, a żeby nie zaśmiecać forum "odgrzewam kotleta" więc proszę o wyrozumiałość.
Po instalacji QGIS 2.2 podczas uruchamiania ładuje sobie jakieś "pliczki - wtyczki",
a w momencie "przywracanie wczytanych wtyczek" wywala błąd "Program qgis-bin.exe przestał działać.....".
System Win7 32-bit. Dodam, że jest to nowa-świeża instalacja Windows. Po instalacji 2.4 dzieje się to samo.
Gdzie szukać przyczyn? Może brakuje jakiś dodatków - programów?

Liczę na szybką i sprawną odpowiedź
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
24-10-2014, 04:28 PM
Post: #13
RE: QGIS sypie się po instalacji 1.8.0 we właściwościach projektu
Jak instalowałeś? Z instalatora sieciowego czy z pliku .exe? W jakiej lokalizacji? Domyślnej zaproponowanej przez instalator?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  QGIS naruszenie ochrony pamięci przy wczytywaniu projektu Michau 2 426 11-09-2017 11:28 PM
Ostatni post: Michau
Exclamation QGIS 2.16.3 - wczytanie projektu z 2.14 wywala program Michau 2 2 162 06-10-2016 06:53 PM
Ostatni post: Michau
  Błąd po instalacji SEXTANTE Toolbox mark014 3 5 380 13-08-2013 07:00 PM
Ostatni post: borys
  Złączenia we właściwościach warstwy tomalos 7 25 024 08-11-2011 09:30 AM
Ostatni post: bazbaz
  brak możliwości instalacji wtyczek - świeża instalacja QGIS 1.6 Michau 0 3 908 30-11-2010 04:33 PM
Ostatni post: Michau
  Słowniki danych w wartościach atrybutów. sebaq 6 13 200 08-03-2010 07:35 PM
Ostatni post: borys

Skocz do: