Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
geolokalizacja mapy WIG
18-05-2012, 07:22 PM
Post: #1
geolokalizacja mapy WIG
Dzień dobry,


Jestem historykiem (do tego Francuzem, proszę o wyrozumiałość, jeżeli chodzi o słownictwo), a muszę wołać o pomoc: po licznych godzinach czytania dokumentacji QGIS 1.7 i grass wiki wciąż tkwię w zmartwym punkcie. Mój problem wygląda następująco: muszę na nowo opracować mapy z mojego doktoratu, które nie mogę importować.
Aby dokonać geolokalizację mam raster (skan mapy WIG z 1935 roku skala 1:300.000, czyli siatka trójkątna), rozdzielczość 2802x1828 px.

Proby georeferencji używając wtyczkę GDAL z QGIS i wpisując współrzędne paru dworców i punktów w Brynicy (w sumie 6 punktów) dały bardzo zniekstzałcony obraz. Spróbowałem napisać jako Poland CS92.
Zapisałem ten raster w systemie X,Y dopisując liczbę pikseli w oknie 'set default region extent and resolution': 2802 przy N, 0 przy O i S, 1828 przy E. Nie wiem za bardzo co zrobić dalej.

- Jaką siatkę mam wybrać? Przy takiej skali nie wiem, czy to istotne?
- jak mam definiować target? Jakie liczby powinienem wpisać w zakładce 'set default region extent and resolution? Współrzędne (w formie N:50°30', O: 18°20', E: 19°20'E, S: 50°5' czy w innej formie? Jak mam szacować rezolucję?

Jeżeli dobrze zrozumiałem, potem mam zrobić grupy.

Próbuję GRASS, bo ma funkcję, które pozwalają rysować sieć wyktorową na podstawie skanu. Jestem przyzwyczajony do pracy w CLI, więc interfejs mi nie przeszkadza. Poza tym czytałem w jednym forum, że tylko GRASS umożliwi geolokalizację na podstawie współrzędnych kątów rastera.

Dziękuję bardzo za wszelką pomoc.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
18-05-2012, 07:59 PM
Post: #2
RE: geolokalizacja mapy WIG
Witaj damien,

Wydaje mi się, że najprościej byłoby to zrobić wykorzystując jednak wtyczkę Georeferencer GDAL dostępną w QGIS. Wpasowując ten skan w układ CS92, tak jak piszesz. Jeśli oryginał (skan) mapy jest mocno zniekształcony, możesz spróbować dołożyć większą liczbę punktów kontrolnych (GCP), na przykład wykorzystując do tego ortofotomapę z WMS.

Jeśli chcesz, mogę Ci przesłać opis jak nadać georeferencję skanom map historycznych.

Robert Szczepanek
Zespół Rozwojowy QGIS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
18-05-2012, 08:51 PM
Post: #3
RE: geolokalizacja mapy WIG
Dziękuję za szybką odpowiedź.

Chętnie skorzystam z opisu o skanach map historycznych.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-05-2012, 08:02 PM
Post: #4
RE: geolokalizacja mapy WIG
Dziękuję za materiał. Po jego czytaniu, paru pytań:
skan nie jest niekstałcony i mimo to geolokalizacja daje cos dziwacznego — tym bardziej dla mnie, że na takiej skali oczekiwałbym raczej drobne przesunięcia. Moze jakieś bledy w przynoszeniu wspolrzednych w system 10-nym?

Bardziej istotne pytanie: zamierzam pracować tylko na mapach wektorowych, i myslalem, że geolokalizacja jest niezbędna (choćby po to, aby dodać skalę do mapy), stąd ten raster. Teraz mam wątpliwości. Tak naprawdę chcę tylko mieć wektory (parafie) i produkować mapy statystyczne za pomocą R. Nie zamierzam je dopasować do żadnych współczesnych map. Ale jak można np. dodać skalę bez geolokalizacji?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-05-2012, 11:23 AM
Post: #5
RE: geolokalizacja mapy WIG
(19-05-2012 08:02 PM)damien napisał(a):  Dziękuję za materiał. Po jego czytaniu, paru pytań:
skan nie jest niekstałcony i mimo to geolokalizacja daje cos dziwacznego — tym bardziej dla mnie, że na takiej skali oczekiwałbym raczej drobne przesunięcia. Moze jakieś bledy w przynoszeniu wspolrzednych w system 10-nym?

Bardziej istotne pytanie: zamierzam pracować tylko na mapach wektorowych, i myslalem, że geolokalizacja jest niezbędna (choćby po to, aby dodać skalę do mapy), stąd ten raster. Teraz mam wątpliwości. Tak naprawdę chcę tylko mieć wektory (parafie) i produkować mapy statystyczne za pomocą R. Nie zamierzam je dopasować do żadnych współczesnych map. Ale jak można np. dodać skalę bez geolokalizacji?

Nie jestem pewien, czy wszystko zrozumiałem, ale masz współrzędne geograficzne obiektów (stopnie, minuty, sekundy), a chcesz zarejestrować raster w układzie CS92 (PUWG 1992)?
Jeśli tak, to przelicz sobie współrzędne geograficzne na współrzędne tego układu zanim wprowadzisz je przy nadawaniu georeferencji (geolokacji).
Przy takim przeliczaniu korzystam z darmowego programu Transform (http://www.zadorski.loonar.pl/gps/index.htm#transform) . Możesz przeliczać tam współrzędne pojedynczo, albo wcześniej wprowadzić je do pliku .txt i przeliczyć je masowo.

Odpowiadając stricte na tego posta. Uważam, że zdecydowanie powinieneś zrobić to z georeferencją. Przede wszystkim wyniki Twojej pracy będą "prawdziwe". Tzn. mapy będą odpowiadać rzeczywistości. Dzięki temu, to co wykonasz będzie można z łatwością porównać w przyszłości z innymi badaniami itp. Jeśli tego nie zrobisz, to Twoje mapy będą nadawały się tylko do wydruku i tyle. Poza obejrzeniem i zapoznaniem się z treścią skorzystanie z nich będzie w przyszłości utrudnione (w najlepszym przypadku dołożysz komuś sporo pracy Wink ).
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-05-2012, 02:31 PM
Post: #6
RE: geolokalizacja mapy WIG
Mapy WIG są "zgeoreferencjonowane" i dostępne przez WMS. Niestety tylko dla granic po 1945 roku. Jeżeli obszar Twoich badań jest w tych granicach to można go wektoryzować:
http://www.hgis.cartoninjas.net/

PS. Jak podpiąć mapę przez WMS? do QGIS jest sporo poradników.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-05-2012, 09:05 PM
Post: #7
RE: geolokalizacja mapy WIG
Wielki dzięki za te wskazówki. Muszę teraz się poradzić ze swoim firewall, który chyba ni przepuszcza połączenia z WMS, ale ten adres i tak mnie uratuje.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: