Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
punkty załamania poligonu w WGS84
12-08-2010, 19:26, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2010, 20:50 {2} przez maur79.)
#1
punkty załamania poligonu w WGS84
Witam wszystkich Forumowiczów!
Jestem tu nowy, a moje pojęcie o GISie jako takim jest dość bladeTongue.. QGIS jest programem, który wykorzystuję do wytyczania siedlisk lęgowych ptaków (jestem ornitologiem). Potrzebuję, jakims cudem, wyciągnąc z tego programu pkt załamania poligonów będących siedliskami lęgowymi ptaków. Wiem, ze programy gisowskie potrafią podać współrzędne w dowolnym odwzorowaniu, w pliku excela. Czy można coś takiego osiągnąć w QGISie??Jak zmienić format współrzędnych pokazywanych w programie, tak żeby pokazywał w WGS84?
12-08-2010, 22:28,
#2
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
(12-08-2010, 19:26)maur79 napisał(a): Potrzebuję, jakims cudem, wyciągnąc z tego programu pkt załamania poligonów będących siedliskami lęgowymi ptaków.

menu Wektor/Narzędzia geometri/Wydobądź węzły

(12-08-2010, 19:26)maur79 napisał(a): Jak zmienić format współrzędnych pokazywanych w programie, tak żeby pokazywał w WGS84?

Układ współrzędnych projektu zmienia się w Ustawienia/Właściwości projektu
13-08-2010, 21:42,
#3
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
(12-08-2010, 19:26)maur79 napisał(a): Jak zmienić format współrzędnych pokazywanych w programie, tak żeby pokazywał w WGS84?

Potrzebne punkty możesz wyciągnąć w takim układzie jaki masz, a potem przeliczyć je do WGS84. Są programy, które to robią, szukaj w googlach np. GeoKonwerter, Transpol, Unitrans. Z tego pierwszego jest dodatkowo "wyjście" na Google Earth, więc możesz zobaczyć czy lokalizacja gniazda wypada tam gdzie była.
13-08-2010, 21:52,
#4
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
Punkty do QGIS można zaczytać w dowolnym układzie, a później zapisać warstwę z nowym układem współrzędnych poleceniem 'Zapisz jako' z menu 'Warstwa' lub poleceniem 'Eksportuj do nowego układu współrzędnych' z menu 'Wektor/Narzędzia zarządzania danymi'.
Aby podejrzeć, czy punkty są rozmieszczone prawidłowo można podpiąć mapę przez serwer WMS, np. z Geoportalu.
13-08-2010, 23:03,
#5
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
Wielkie dzięki Panowie za wszelkie informacjęSmileZabiorę się teraz za ich wykorzystanie i napisze Wam potem jak mi poszło..
Pozdrawiam!
14-08-2010, 00:40,
#6
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
Mimo iz zmieniam układ na WGS84 pozostaje mi format w stylu 241505.1,536014.4...Ogólnie tak samo jak w starszych wersjach QG nic sie nie zmienia(teraz mam 1.5)...Moze jestem gisowskim melepetą ale naprawdę nie potrafię!
Rayo, co dokładnie miało by się dziać po wydobyciu węzłów?bo u mnie nie dzieje się nic..chyba ze gdzies się to domyślnie zapisuje,ale gdzie?
14-08-2010, 22:18,
#7
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
(14-08-2010, 00:40)maur79 napisał(a): Mimo iz zmieniam układ na WGS84 pozostaje mi format w stylu 241505.1,536014.4

Po wczytaniu do projektu warstwy wektorowej wejdź na Właściwości/Ogólne/Podaj układ współrzędnych i podaj układ współrzędnych, w jakim masz obecnie tą warstwę. Sądząc po współrzędnych to pewnie 1992. Po zatwierdzeniu z menu Warstwa wybierz 'Zapisz jako', podaj wymagane parametry, a jako układ współrzędnych WGS84. W ten sposób zapiszesz swoją warstwę w nowym układzie. Teraz jeżeli ją wczytasz do projektu, który jest w układzie WGS84, wszystko powinno być OK.

Zamiast zapisywania warstwy w nowym układzie współrzędnych, można też spróbować zaznaczyć opcję 'Transformuj układ współrzędnych w locie' w Ustawienia/Właściwości projektu/Układy współrzędnych.

(14-08-2010, 00:40)maur79 napisał(a): co dokładnie miało by się dziać po wydobyciu węzłów?bo u mnie nie dzieje się nic..chyba ze gdzies się to domyślnie zapisuje,ale gdzie?

Polecenie 'Wydobądź węzły' tworzy nową warstwę punktową, z punktami w miejscach, gdzie na warstwie z poligonami są węzły (załamania). Zapisuje ją tam, gdzie mu każesz podając ścieżkę dostępu i nazwę nowej warstwy. Na końcu pyta czy chcesz ją dołączyć do projektu. Jeżeli wybrałeś nie, to musisz ją potem wczytać jak każdą inną warstwę wektorową.
15-08-2010, 22:22,
#8
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
Rayo,
udało mi się stworzyć ową warstwę punktową, ale wartości są wciąż w 92..Zresztą jeszcze mi się nie udało osiągnąć innego odwzorowania.Kiedy w końcu zobacze w tym programie wartości współrzędnych jak w geoportalu..?Robiłem wszystko zgodnie z Twoimi sugestiami ale nic to nie daje.Wyciągnięte wezły klikam ikoną Informacje o obiekcie i Wynik indentyfikacji pokazuje mi pochodną w formacie 92...już nic nie rozumiem.Mało intuicyjny jest ten program w tej akurat kwestii.
Podsumowując pojęcia nie mam jak osiągnąc następującą rzecz:
-punkty załamania poligonu w odwzorowaniu WGS84(zapis w tym formacie wartości!), najlepiej zeby jeszcze można było je zapisać w Excelu w postaci tabeli
-współrzędne przemieszczania kursora myszki w WGS84
Wielkie dzięki za wszelką pomoc!Smile
16-08-2010, 11:07,
#9
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
A musisz "trzymać się" tego programu, może prościej jest użyć czegoś innego. Zainstaluj sobie np. OziExplorer Trial, skalibruj mapę i współrzędne myszki będą pokazywane w WGS84.
16-08-2010, 12:02, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-08-2010, 12:04 {2} przez Bob.)
#10
RE: punkty załamania poligonu w WGS84
(15-08-2010, 22:22)maur79 napisał(a): Podsumowując pojęcia nie mam jak osiągnąc następującą rzecz:
-punkty załamania poligonu w odwzorowaniu WGS84(zapis w tym formacie wartości!), najlepiej zeby jeszcze można było je zapisać w Excelu w postaci tabeli
-współrzędne przemieszczania kursora myszki w WGS84
Wielkie dzięki za wszelką pomoc!Smile

jeżeli uzyskałeś węzły w formacie 1992 lub innym nawet, weź kliknij PPM na powstałej warstwie -> zapisz jako -> podaj nową nazwę -> podaj układ współrzędnych -> przejrzyj i wskaż WGS84 -> zapisz i masz węzły w WGS84

żeby wyświetlić jak w geoportalu -> ustawienia -> właściwości projektu -> ogólne -> deklarowane jednostki mapy -> stopnie, minuty, sekundy
i gotowe masz jak w geoportalu, no prawie bo najpierw masz długość a nie szerokość jak tam

żeby zapisać w excelu to otwórz powstały plik dbf w excelu tam obrobisz i masz w excelu


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  NMT z CODGiK. Jak zamienić punkty na linie EmeryT 11 839 09-04-2018, 08:37
Ostatni post: EmeryT
  punkty gps i dodanie nowego atrybutu czarna1991 4 1 760 30-12-2017, 11:03
Ostatni post: xmaziax
  CODGiK Punkty adresowe zmniejszenie pliku XML Loozak 5 5 001 13-10-2016, 13:09
Ostatni post: pelekPL
  WGS84-PL2000 jw@ 3 4 237 27-06-2016, 07:33
Ostatni post: pelekPL
  Zasięg zgodny z godłem mapy WGS84 megakozak 3 5 128 22-02-2016, 16:58
Ostatni post: Binko
  Punkty na warstwach nikivor 1 4 158 17-02-2014, 00:59
Ostatni post: Roland_z_Gilead
  Punkty na linie nieznany 1 5 502 31-07-2013, 13:49
Ostatni post: [wiki]
  Punkty na poligony rewelator 3 10 519 09-10-2012, 14:36
Ostatni post: rewelator
  regularne punkty andy 2 7 068 06-12-2010, 19:48
Ostatni post: andy
  pomiar powierzchni poligonów w WGS84 i CS92 maur79 2 9 496 07-11-2010, 13:47
Ostatni post: maur79

Skocz do: