Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Czarna plama zamiast mapy:(
22-07-2010, 03:13 PM
Post: #1
Czarna plama zamiast mapy:(
WMS przez Mapserver dzięki Borysowi już działa, to teraz przyszedł czas na Open LayersSmile

Przebrnąłem przez dokumentację i zrobiłem pierwszą prościutką "aplikację"

http://www.geostrona.pl/kosovo/pr

Co jest nie tak z mapą???
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-07-2010, 04:56 PM
Post: #2
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
W parametrach konstruktora OpenLayers.Layer.WMS warto podać nazwę warstwy, a nie tytuł. Jakbyś skonfigurował w mapserverze zwracanie błędów, to by napisał co jest nie tak, a nie zwracał czarnej glazury.

Aha, i wyprzedzając kolejne pytanie - maxResolution Wink

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-07-2010, 07:32 PM
Post: #3
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
Co ja bym bez Ciebie zrobil...Smile

PS. W porownaniu do QGIS to przez OL WMS "smiga"! Szybciutko!

PS2. Mam wrazenie, ze tylko my nie jestesmy na wakacjachSmile
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-07-2010, 10:36 PM
Post: #4
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
Szybciutko to będzie jak się postawi przed Mapserverem TileCache albo jakieś podobne rozwiązanie typu TMS/WMS-C Smile

Inni też (jeszcze) nie wyjechali na wakacje, ale ciężko im wygrać z Borysem pod względem szybkości reakcji Wink
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-07-2010, 12:37 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2010 12:38 AM przez borys.)
Post: #5
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
RSS i głośny dzwonek w przedpokoju ;-D

Przypuszczam, że różnica w szybkości wynika z tego, że OL kafluje i keszuje WMSa, a Quantum jeszcze tego nie umie. Można by w OL wyłączyć kaflowanie i zobaczyć, czy nadal jest różnica... Sam jestem ciekaw Smile Pozdrawiam Lud Pracujący,
B.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-07-2010, 11:02 AM
Post: #6
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
RSS + dzwonek w przedpokoju? to już chyba uzależnianie?Smile
Wakacje na szczęście już za 2 tygodnie...

m_k@ dzięki za podpowiedź... jednak dopóki QGIS się nie nauczy (np od OLSmile ) tailowania i cashowania to Tilecash pomoże tylko w wypadku OL. Dobrze myślę? Dobre i to!
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-07-2010, 12:00 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2010 12:01 PM przez borys.)
Post: #7
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
Z cashowaniem to słabo w non-profitowym projekcie :-)

Tilecache powinien pomóc, bo on wymusza na Qgisie tilowanie (chyba dopiero 1.5 obsługuje WMS-C). Aczkolwiek nie przyglądałem się, czy Qgis te kafle już keszuje po swojej stronie, czy to jest jeszcze do zrobienia.

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-07-2010, 10:16 PM
Post: #8
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
Jakieś zaczątki już chyba istnieją - od wersji 1.4 jest coś takiego jak 'Render caching'. Na razie w przypadku WMS ogranicza się to jedynie do tego, że włączenie/wyłączenie warstwy nie wymaga ponownego pobierania mapy z serwera.
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-07-2010, 10:27 PM
Post: #9
RE: Czarna plama zamiast mapy:(
Tak, ale keszowanie kafli i używanie ich po przesunięciu mapy to inna bajka. Właśnie sprawdziłem, jeszcze to nie działa (wszystkie kafle są ściągane ponownie po przesunięciu).

Borys Jurgiel
Zespół Rozwojowy QGIS
Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: