Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
poligon o określonym polu powierzchni
18-01-2018, 22:11,
#1
poligon o określonym polu powierzchni
Cześć, mam pytanie czy istnieje jakiś sposób w QGIS (2.4.0-Chugiak) w którym będe mogła utworzyć poligon o określonym polu np: 4000 km2. Kształt mogłby być dowolny ale taki bardziej zbliżony np do kwadratu. Czy jedynie powinnam się ograniczyć do siatki o ktorej czytałam "grid" i po prostu liczyć ręcznie.Z góry dziękuję za pomoc !Wink
18-01-2018, 22:45,
#2
RE: poligon o określonym polu powierzchni
Myślę, że możesz tworzyć siatki, jak chcesz kwadraty to nie trzeba liczyć ręcznie, otwórz arkusz kalkulacyjny, wpisz powierzchnie kwadratów jakie potrzebujesz i wyciągnij formułą pierwiastek a otrzymasz długość boku. Pamiętaj tylko o jednostkach, QGIS potrzebuje danych w metrach.
20-01-2018, 16:53,
#3
RE: poligon o określonym polu powierzchni
Menu Processing => szukaj RECTANGLES (fixed) => wprowadź szerokość i wysokość => dostaniesz kwadrat dookoła wcześniej rysowanego punktu


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Poligon w polu wydruku koszatka443 0 102 30-04-2018, 15:24
Ostatni post: koszatka443
  Punkt i Poligon cogito94 2 3 045 18-10-2016, 12:31
Ostatni post: cogito94
  Zamiana linii na poligon jarosz_m 3 5 363 01-09-2016, 22:08
Ostatni post: Italiano
  Obliczenie powierzchni. tommydi 1 3 231 22-03-2016, 10:09
Ostatni post: Binko
  Wpisanie powierzchni, table menager asn 4 9 417 15-12-2010, 00:02
Ostatni post: Michau
  Odczyt długości, powierzchni obiektów arkads 4 9 751 12-12-2010, 00:35
Ostatni post: borys
  jednostki powierzchni andy 2 8 249 30-11-2010, 23:24
Ostatni post: andy
  pomiar powierzchni poligonów w WGS84 i CS92 maur79 2 9 496 07-11-2010, 13:47
Ostatni post: maur79
Bug Pomiar powierzchni poligonów w buforze wokół kolejnych punktów piotrmed 1 6 746 07-05-2010, 20:47
Ostatni post: Rayo

Skocz do: