Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naprawa? pliku shp
17-11-2017, 05:16 PM
Post: #1
Naprawa? pliku shp
Witam,
dostałem plik SHP w którym tabela atrybutów zawiera ok. 500 wierszy. SHP zawiera poligony. Niestety wyświetla się wyłącznie ok. 200szt. pozostała część jest niewidoczna.

Do tej pory poprawiłem geometrie wszystkich widocznych obiektów, ale w dalszym ciągu nie wyświetla pozostałych...
Ponad to:
-Eksport kolumny geometrii zacina się przy 27%.
-W kalkulatorze pól jest możliwe dodanie kolumny z powierzchnią, ale wyłącznie dla tych poligonów, które są widoczne.
- Próbowałem m.in tym sposobem (https://www.youtube.com/watch?v=BqJbVh_OqCE zaproponowanym na innym forum) ale w rezultacie uzyskuję wyłącznie inf:
'NoneType' object has no attribute 'asWkb' See log for more details.

Czy ktoś miał podobny problem lub umiałby pomóc?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
18-11-2017, 10:39 PM
Post: #2
RE: Naprawa? pliku shp
A spróbuj przelecieć jeszcze te dane poleceniem z geoprocessingu v.buffer.distance (polecenie z GRASSa). W polu wielkości bufora wpisz 0. To też naprawia geometrię (czasami nie radzi sobie z polskimi znakami).

Tekst na ten temat z obrazkami:
https://anitagraser.com/2017/08/29/fixin...eometries/

W ogóle polecałbym zaimportować warstwę bezpośrednio do GRASSa. Ostatnio walczyłem z jedną warstwą i GRASS mi uratował dużo czasu Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-11-2017, 03:38 PM
Post: #3
RE: Naprawa? pliku shp
Witam, tym razem polecenie V.buffer.distance oraz import do Grassa nie pomógł...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-11-2017, 03:54 PM
Post: #4
RE: Naprawa? pliku shp
Ok, no to skoro dostałeś ten plik, to proponuję udać się do źródła. Może sam plik jest skopany. Może ktoś ma jakąś inną, dobrą wersję.

Jeszcze spróbowałbym wgrać do PostGISa i tam zrobić ST_Buffer albo ST_MakeValid. Możesz użyć wtyczki "PostGIS geoprocessing tools", ale musisz mieć na kompie Postgresa/PostGISa zainstalowanego.

Chociaż jeśli wyświetla się 200 a powinno wyświetlić się 500, to stawiam na to, że żadne wygibasy tu nie pomogą - po prostu dostałeś złe dane.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-11-2017, 02:03 PM
Post: #5
RE: Naprawa? pliku shp
może ktoś chciałby rzucic okiem na prolematyczny plik:

https://megawrzuta.pl/download/0667f9f22...50c52.html

ew. czy ktoś zna możliwą przyczynę zaistnienia ww problemu? niezgodności pomiędzy wersjami qgis ?
do tej pory się nie spotkałem z czymś takim...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-11-2017, 02:52 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2017 03:02 PM przez xmaziax.)
Post: #6
RE: Naprawa? pliku shp
A jakie jest źródło tych danych?

Niektóre programy geodezyjne, w chwili eksportu danych do SHP wyrzucają także dane, które są w bazie, a nie mają geometrii, jakieś dane archiwalne itp.

Może plik jest poprawny, a "brakujące" dane to właśnie te "śmieci"?

Jesteś w stanie pozyskać te dane w innym formacie, np. dxf i zweryfikować kompletność?


Po zaimportowaniu tych danych do Postgis'a w kolumnach z geometrią mam null dla 357 obiektów.
139 posiada geometrię.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-11-2017, 07:57 AM
Post: #7
RE: Naprawa? pliku shp
Dane podobno były od początku tworzone w Qgis, na zasadzie wektoryzacji rastrów.... i tylko tyle wiem.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: