Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Powierzchnie cząstkowe
16-07-2017, 12:32 AM
Post: #1
Powierzchnie cząstkowe
Cześć.
Moje pierwsze pytanie jako początkujący użytkownik qgisa:

Mam poligon, który zawiera kilkadziesiąt działek ewidencyjnych. Nie chcąc bawić się w pomiar cząstkowy na każdej działce ewidencyjnej chciałbym w jakiś sposób to zautomatyzować. Czy jest jakaś funkcja, która zrobi to z automatu?

Pozdrawaiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 10:48 AM
Post: #2
RE: Powierzchnie cząstkowe
(16-07-2017 12:32 AM)DADAR123 napisał(a):  Cześć.
Moje pierwsze pytanie jako początkujący użytkownik qgisa:

Mam poligon, który zawiera kilkadziesiąt działek ewidencyjnych. Nie chcąc bawić się w pomiar cząstkowy na każdej działce ewidencyjnej chciałbym w jakiś sposób to zautomatyzować. Czy jest jakaś funkcja, która zrobi to z automatu?

Pozdrawaiam

Rozumiem, że chcesz dodać kolumnę z obliczonymi powierzchniami wszystkich działek?
Jeśli tak to użyj kalkulatora pól.
Rozpocznij edycję warstwy, uruchom kalkulator pól. Nazwij nową kolumnę, ustaw jej odpowiedni typ i zaktualizuj ją za pomocą funkcji $area.
Tak jak masz to pokazane na załączniku.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 02:01 PM
Post: #3
RE: Powierzchnie cząstkowe
Albo, bez stworzenia niczego, można etykietować poligony za pomocą w/w polecenia:

$area
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 08:24 PM
Post: #4
RE: Powierzchnie cząstkowe
Hm, nie wiem czy dobrze przedstawiłem problem.
Poligon składa się z iluś tam działek ewidencyjnych. Pomiar jest etykietowany wielkością powierzchni, np. 10,00 ha. W tych 10 hektarach znajduje się 50 działek ewidencyjnych. Przy dodaniu pola "area" w atrybutach warstwy otrzymuję w wyniku to samo, a ja muszę podać wyniki powierzchni poszczególnych 50-ciu działek ewidencyjnych, nie całkowitej powierzchni. Czyli jakie działki ewidencyjne i o jakiej powierzchni znajdują się w poligonie 10-hektarowym.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 09:21 PM
Post: #5
RE: Powierzchnie cząstkowe
(16-07-2017 08:24 PM)DADAR123 napisał(a):  Hm, nie wiem czy dobrze przedstawiłem problem.
Poligon składa się z iluś tam działek ewidencyjnych. Pomiar jest etykietowany wielkością powierzchni, np. 10,00 ha. W tych 10 hektarach znajduje się 50 działek ewidencyjnych. Przy dodaniu pola "area" w atrybutach warstwy otrzymuję w wyniku to samo, a ja muszę podać wyniki powierzchni poszczególnych 50-ciu działek ewidencyjnych, nie całkowitej powierzchni. Czyli jakie działki ewidencyjne i o jakiej powierzchni znajdują się w poligonie 10-hektarowym.

Strasznie nie precyzyjnie to opisujesz Smile

Zrozumiałem to teraz tak: masz 1 warstwę z poligonem z pomiaru, w do którego należy wiele działek.
Do tego masz kolejną warstwę poligonową z poszczególnymi działkami.
Chcesz mieć listę działek z powierzchniami jakie wchodzą w ten pomierzone poligony.

Jeśli tak i zakładając, że zewnętrzne granice działek nie leżą idealnie na tym zbiorczym poligonie, tworzysz warstwę punktową na bazie warstwy działek.
Punkty wewnątrz poligonów działek z numerem działki i powierzchnią (używam angielskiej wersji więc u mnie jest to Processing Toolbox > Point on surface).
Centroidy odradzam bo mogą leżeć poza obrysem działki.
Na tak przygotowanych danych robisz zapytanie przestrzenne Vector > Geoprocessing Tools >Intersection.
Przecinasz warstwę punktową z warstwą pomierzonych grup działek i masz zestawienie jakie działki, z jaką powierzchnią należą do danego poligonu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 09:48 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2017 10:55 PM przez DADAR123.)
Post: #6
RE: Powierzchnie cząstkowe
Posiadam tylko jedną warstwę: Działki_pomiar na ortofotomapie z z danymi ewidencyjnymi.
To co napisałeś to dla mnie magia Big Grin Możesz pokazać po kolei z zrzutami?


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 11:25 PM
Post: #7
RE: Powierzchnie cząstkowe
(16-07-2017 09:48 PM)DADAR123 napisał(a):  Posiadam tylko jedną warstwę: Działki_pomiar na ortofotomapie z z danymi ewidencyjnymi.
To co napisałeś to dla mnie magia Big Grin Możesz pokazać po kolei z zrzutami?

Jeśli granice działek masz tylko na orto to takiej analizy nie zrobisz.
Możesz pobrać sobie wektor LPIS ze strony Geoportalu dla interesujących Cię powiatów i wykonywać takie przecięcia na tych dwóch warstwach poligonowych.
Menu Wektor > Narzędzia geoprocesingu > Iloczyn.
Zapisujesz wynik do SHP, obliczasz powierzchnię i gotowe.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 11:35 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-07-2017 11:43 PM przez DADAR123.)
Post: #8
RE: Powierzchnie cząstkowe
Ok, dzięki za odpowiedź. Potrzebuję LPISu nawet mając warstwę GO z ewidencją? To nie jest wyłącznie orto z wyrysem ewidencyjnym, tylko jest jeszcze warstwa GO z terytem, której nie rozwinąłem przed zrzutem z ekranu.
Przeczytałem, że potrzebuję danych WFS, ale z jakiego linka skorzystać chcąc mieć ewidencję z podanego w załączeniu terytu?
Uczę się w miarę szybko, ale podstawy wchodzą mi najtrudniej Big Grin


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-07-2017, 11:50 PM
Post: #9
RE: Powierzchnie cząstkowe
(16-07-2017 11:35 PM)DADAR123 napisał(a):  Ok, dzięki za odpowiedź. Potrzebuję LPISu nawet mając warstwę GO z ewidencją? To nie jest wyłącznie orto z wyrysem ewidencyjnym, tylko jest jeszcze warstwa GO z terytem, której nie rozwinąłem przed zrzutem z ekranu.
Przeczytałem, że potrzebuję danych WFS, ale z jakiego linka skorzystać chcąc mieć ewidencję z podanego w załączeniu terytu?
Uczę się w miarę szybko, ale podstawy wchodzą mi najtrudniej Big Grin

Wspominałeś, że masz tylko warstwę pomierzonych działek i ORTO wraz z danymi ewidencyjnymi ...
Skoro masz wektor z ewidencją (obstawiam, że te pliki GO... to warstwy poligonowe z działkami ewidencyjnymi) to po prostu wykonujesz przecięcia na swojej warstwie z pomiarem i właściwym plikiem z ewidencją czyli tymi GO.
Jak byś wrzucił przykładowe dane dla jednego takiego przypadku na jakiś serwer wszystko było by jasne i nie było by potrzeby domyślania się co masz, a czego nie masz...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: