Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
12-07-2017, 08:37 PM
Post: #1
Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
Witam.

Potrzebuję połączyć warstwy z bazy danych BDOT10k (xml), aby utworzyć potrzebne mi klasy warstw. Chce połączyć np. wszystkie warstwy PTLZ (lasy i zadrzewienia) dla całego województwa mazowieckiego. Używam narzędzia „połącz warstwy wektorowe” w wektor -> narzędzia zarządzania danymi, zaznaczam ww. warstwy i wyskakuje mi błąd załączony na obrazku. Ktoś wie jak rozwiązać ten problem??

Dodam, że baza danych BDOO udostępniona za free na stronie codgiku działa bez zarzutów i taką operacje można wykonać.

Pozdrawiam.


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-07-2017, 09:00 PM
Post: #2
RE: Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
A może DISSOLVE, pod VECTOR =>GEOPROCESSING TOOLS..?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-07-2017, 11:00 PM
Post: #3
RE: Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
Hmm coś musi być skopane z BDOT dla województwa mazowieckiego. Ten sam proces łączenia warstw dla woj kujawsko pomorskiego i łodzkiego przebiegł bez problemów.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-07-2017, 04:31 PM
Post: #4
RE: Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
Nic nie jest skopane. Program automatycznie rozpoznał inny typ danych co się może zdarzyć jeśli nie używa się schematu XSD do ładowania danych. Porównaj gfs wygenerowane dla xml to zobaczysz że różnią siętypem danych. Ustaw string dla różniących się to przejdzie. Ale to co robisz to prowizora. Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-07-2017, 12:00 PM
Post: #5
RE: Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
(15-07-2017 04:31 PM)karol.stachura napisał(a):  Nic nie jest skopane. Program automatycznie rozpoznał inny typ danych co się może zdarzyć jeśli nie używa się schematu XSD do ładowania danych. Porównaj gfs wygenerowane dla xml to zobaczysz że różnią siętypem danych. Ustaw string dla różniących się to przejdzie. Ale to co robisz to prowizora. Wink

A mógłbyś podpowiedzieć gdzie ustawić opcje string dla różniących się? Gdzieś w kalkulatorze pól?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-08-2017, 10:13 AM
Post: #6
RE: Łączenie warstw BDOT10k w qgis (gml)
Po wczytaniu pliki XML do QGis tworzy Ci się dla niego plik GFS.
Możesz go otworzyć dowolnym edytorem tekstowym (polecam Notepad++)
Jak dla dwóch plików, których nie byłeś w stanie połączyć porównasz wygenerowane dla nich GFS to powinieneś znaleźć różnice w typach danych dla poszczególnych atrybutów.
Wystarczy że w jednym z nich poprawisz ten typ, żeby był identyczny jak w drugim i warstwy (po ponownym ich załadowaniu do QGis) powinny Ci się połączyć.

(28-07-2017 12:00 PM)pieklo napisał(a):  
(15-07-2017 04:31 PM)karol.stachura napisał(a):  Nic nie jest skopane. Program automatycznie rozpoznał inny typ danych co się może zdarzyć jeśli nie używa się schematu XSD do ładowania danych. Porównaj gfs wygenerowane dla xml to zobaczysz że różnią siętypem danych. Ustaw string dla różniących się to przejdzie. Ale to co robisz to prowizora. Wink

A mógłbyś podpowiedzieć gdzie ustawić opcje string dla różniących się? Gdzieś w kalkulatorze pól?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  łączenie warstw, różnica i suma stellatus 4 1 926 04-04-2017 01:20 PM
Ostatni post: stellatus
  Łączenie QGIS do postgresowej bazy danych ze strukturą sde marta 3 8 720 28-11-2011 02:32 PM
Ostatni post: marta
  łączenie warstw .shp: punkt i poligonowa chenioo 10 21 972 17-08-2011 10:17 AM
Ostatni post: Jędrek
  łączenie warstw plizzar 5 14 736 04-04-2010 03:56 PM
Ostatni post: Odoakr

Skocz do: