Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plik excel w tabeli atrybutów
10-07-2017, 01:33 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2017 01:35 PM przez Kzyhó.)
Post: #1
Plik excel w tabeli atrybutów
Cześć. Tym razem mam sprawę, która wydawała mi się oczywista i prosta a jednak nie jest Smile (przynajmniej dla mnie). Chodzi o połączenie na podstawie ID pliku z excela do tabeli atrybutów. Mam sobie shp jak na obrazku i potrzebuję zaimportować na podstawie id tabelkę. Przepisywanie nie wchodzi w grę, bo będzie tego bardzo dużo. Znalazłem coś w necie gdzie była opcja wektor->złącz atrybuty. W mojej wersji 2.14.1 Essen tego nie ma. W zakładce złączenia we właściwościach mogę tylko złączyć z innym shp, nie widzę opcji dodania tabeli z zewnątrz. W samej tabeli atrybutów też takich opcji nie widzę.
Zdrowy rozsądek podpowiada, że nie powinno to być trudne a jednak nie mogę sobie z tym poradzić Tongue


Załączone pliki Miniatury
       
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-07-2017, 02:14 PM
Post: #2
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
Ja to robię tak, że przeciągam po prostu xlsa do okna QGISa i mam tabelę na liście warstw. Potem włączam Właściwości warstwy (u Ciebie działki ewid.) > karta Złączenia i wybierasz tabelę i pola do złączenia. Potem można zapisać tę połączoną warstwę jako nowy SHP.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-07-2017, 02:39 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-07-2017 02:39 PM przez Kzyhó.)
Post: #3
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
https://www.youtube.com/watch?v=nkoSrIZYEOw

O to chodzi Wink po raz kolejny wielkie dzięki Binko !
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11-07-2017, 07:23 AM
Post: #4
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
To jeszcze dopytam. Mam na przykład wartość 13,6. Po zapisaniu do nowego shp robi mi się 13,59999999999999 i tak ze wszystkimi wartościami co jest uciążliwe. Idzie to jakoś zrobić aby zapisało nowy plik shp z normalnym "13,6" ??
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-07-2017, 09:41 AM
Post: #5
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
(11-07-2017 07:23 AM)Kzyhó napisał(a):  To jeszcze dopytam. Mam na przykład wartość 13,6. Po zapisaniu do nowego shp robi mi się 13,59999999999999 i tak ze wszystkimi wartościami co jest uciążliwe. Idzie to jakoś zrobić aby zapisało nowy plik shp z normalnym "13,6" ??

Sprawdź sobie ten plik xls jakie masz wartości wpisane w tych komórkach.
Możesz mieć właśnie 13,59999999999999, a w formatowaniu xls ustawioną widoczność tylko do 2 miejsc po przecinku.
Stąd w xls masz zaokrąglenie, a po imporcie otrzymujesz wiele miejsc po przecinku.
Sprawdziłem u siebie (QGis 2.18.9 + Excel 2007, plik xlsx) i wszystko działa jak należy.
Możesz także za pomocą kalkulatora pól zaokrąglić potrzebne kolumny funkcją round.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-07-2017, 10:18 AM
Post: #6
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
W Geoprocessingu jest narzędzie, które nazywa się "Zmień pola". Tam możesz zmienić precyzję czyli ilość miejsc po przecinku, program sam zaokrągla do poprawnych wartości. Co prawda, w mojej testowej warstwie upiera się, żeby długość pola było 20 z precyzją 5... ale wartości w każdym razie są poprawne.

No i minusem tego rozwiązania jest to, że jest to dodatkowa czynność, jaką trzeba zrobić.
Możesz spróbować lekko obrobić tego excella i zapisać go jako CSV, albo najlepiej DBF. Wtedy na pewno zostaną zassane poprawne wartości.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-07-2017, 11:50 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-07-2017 02:52 PM przez Kzyhó.)
Post: #7
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
Dzięki Panowie za zainteresowanie tematem. Wygląda na to, że działa sposób z csv ! Wink

Z tego co mi wiadomo z poziomu excela nie można zapisać do dbf ?? czy chodzi Ci Binko o jakiś konwerter ?? Mam wersję 2013 i nie mogę na dbf zapisać. A jak po prostu zmienię nazwę na xxxxx.dbf to jakieś błędy potem wyskakują.

Teraz mam za to ciekawy problem. Otóż w QGis już wszystko śmiga ale w ArcGIS nie otwiera mi tabeli atrybutów. We właściwościach warstwy widać, że pola wczytuje.
Macie może pojęcie z czego może to wynikać ?? Pytam, gdyż będą też korzystać z tego osoby, które pracują na arcu.



Edit: poradziłem sobie w ten sposób, że stworzyłem nową warstwę eksportując dane do shp... działa, problemu nie ma. Ale nadal zostaje ciekawostka o co tu chodziło Big Grin


Załączone pliki Miniatury
       
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-07-2017, 01:55 AM
Post: #8
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
(12-07-2017 11:50 AM)Kzyhó napisał(a):  Z tego co mi wiadomo z poziomu excela nie można zapisać do dbf ??

Dokładnie, ale można w darmowym Libreoffice Calc Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-07-2017, 04:39 PM
Post: #9
RE: Plik excel w tabeli atrybutów
(15-07-2017 01:55 AM)Italiano napisał(a):  
(12-07-2017 11:50 AM)Kzyhó napisał(a):  Z tego co mi wiadomo z poziomu excela nie można zapisać do dbf ??

Dokładnie, ale można w darmowym Libreoffice Calc Wink

A w openoffice można nawet zmienić typ i długość pola po otwarciu Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Jak przedstawić dane z tabeli atrybutów w postaci graficznej Pablitto 2 2 281 28-03-2017 10:10 PM
Ostatni post: Pablitto
  niepoprawne sortowanie w tabeli atrybutów Mazur 4 2 995 13-12-2016 03:24 PM
Ostatni post: Italiano
  Tworzenie geometrii dla tabeli atrybutów bez geometrii tomalos 17 14 098 04-12-2016 12:38 AM
Ostatni post: borys
  Eksport z tabeli atrybutów do excel eamonn 6 20 186 10-10-2016 01:33 PM
Ostatni post: Binko
  plik tfw polar 2 2 964 21-07-2016 11:29 AM
Ostatni post: Italiano
  cięcie linii wg atrybutów z innej tabeli sienek 0 4 286 18-06-2015 11:16 AM
Ostatni post: sienek
  Jak otworzyć plik .mdb? iMack14 6 13 896 13-04-2015 10:17 PM
Ostatni post: Binko
  zmiana kolejności i nazwy atrybutów w tabeli atrybutów phacops 2 5 933 11-12-2014 09:20 PM
Ostatni post: phacops
  wycięcie fragmentu tekstu z kolumny w tabeli atrybutów kabanoska 1 4 577 03-10-2014 01:31 PM
Ostatni post: kabanoska
  Problem z łączeniem tabeli atrybutów dwóch warst skorasp 1 5 998 18-02-2014 12:29 AM
Ostatni post: borys

Skocz do: