Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
03-07-2017, 08:29 PM
Post: #1
QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Witam
Mam problem z wygenerowaniem warstwic z pliku w formacie asc (ściągnięta próbka z geoportalu). Zapisanie warstwy w geotiffie nie pomaga. Pojawia się błąd Phytona. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
04-07-2017, 09:58 AM
Post: #2
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
(03-07-2017 08:29 PM)enklawa projekt napisał(a):  Witam
Mam problem z wygenerowaniem warstwic z pliku w formacie asc (ściągnięta próbka z geoportalu). Zapisanie warstwy w geotiffie nie pomaga. Pojawia się błąd Phytona. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam

Błąd Pythona to bardzo szerokie pojęcie.
Może wrzuć próbki danych, na których to robisz na jakiś serwer i podlinkuj.
Możesz dodać też informacje o błędzie jaki otrzymujesz.
Bez tego możesz założyć nawet kilka tematów, a i tak nikt nie będzie w stanie Ci pomóc.
Pozdrawiam.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
15-07-2017, 04:35 PM
Post: #3
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
(03-07-2017 08:29 PM)enklawa projekt napisał(a):  Witam
Mam problem z wygenerowaniem warstwic z pliku w formacie asc (ściągnięta próbka z geoportalu). Zapisanie warstwy w geotiffie nie pomaga. Pojawia się błąd Phytona. Czy ktoś wie co z tym fantem zrobić?
Pozdrawiam

Jeśli ascii to grid to użyj import jak tutaj
http://geoinformatyka.com.pl/darmowe-dan...lu-terenu/
tylko oczko danych dostosuj do tego co pobrałeś czyli np 1m.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
23-07-2017, 05:39 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2017 05:47 PM przez enklawa projekt.)
Post: #4
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Witam
Plik ściągnąłem ze strony http://www.codgik.gov.pl
Podaję link do pliku ze swojego serwera:

https://drive.google.com/file/d/0ByFMMhU...sp=sharing

Oprócz tego podaję link do pliku qgs do którego wczytałem tą warstwę:

https://drive.google.com/file/d/0ByFMMhU...sp=sharing

Podaję również informację o błędzie jaka się wyświetliła:

1 Traceback (most recent call last):
File "C:/PROGRA~1/QGIS2~1.18/apps/qgis/./python/plugins\GdalTools\tools\widgetPluginBase.py", line 88, in onFinished
self.base.onFinished(exitCode, status)
File "C:/PROGRA~1/QGIS2~1.18/apps/qgis/./python/plugins\GdalTools\tools\dialogBase.py", line 208, in onFinished
msg = unicode(self.process.readAllStandardError())
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xf3 in position 57: ordinal not in range(128)

Mam nadzieję że te informacje będą jakąś wskazówką.
Pozdrawiam

Niestety nie pomogło. Przy 'Import Grid from XYZ' pojawia się informacja w pasku wiadomości:
Executing tool: Import Grid from XYZ
[2017-07-23/17:18:57] Tool execution failed

a w zakładce 'data' plik jako warstwa nie jest załadowany.

Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
25-07-2017, 10:09 PM
Post: #5
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Saga Gis - Import / Export > Grids > Import ESRI Arc/Info Grid
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-08-2017, 07:06 PM
Post: #6
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Witam
Nadal to samo. Cały czas wyskakuje ten błąd.
W ogóle w międzyczasie program SagaGis się jakoś odetkał i mogłem zaimportować obydwa formaty tzn xyz i asc. Tylko zauważyłem też, że oba te formaty można po prostu otworzyć w tym programie. Ale zaimportowałem i postępowałem wg przesłanej instrukcji. Plik zapisałem w formacie sgrd i wstawiłem do qgis jako sdat. No i przy generowaniu warstwic błąd Pythona.

Tak na marginesie mam czasem problem z logowaniem na to forum. Dlatego mogę nie odpisywać po krótkim czasie.
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
02-08-2017, 07:56 PM
Post: #7
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Pobrałem udostępnione przez Ciebie pliki.
W moim QGis 2.18.11 (pełna instalacja osgeo na win10) odczyt i generowanie warstwic nie wywołało żadnych błędów.

Plik ASC otwiera się bez problemu - wystarczy przeciągnąć go w okno QGIS'a.
Warstwice generuję z menu Raster >Cięcie>Generuj warstwice, wybieram format SHP.

Załączony przez Ciebie błąd pythona udało mi się wywołać gdy w nazwie katalogu z plikami bądź w nazwie shp pojawia się ó czyli to co w komunikacie
0xf3.
Jednak nawet mimo tego plik shp został wygenerowany i zapisany na dysku.

Sprawdziłem projekt QGIS jaki załączyłeś i mam taki pomysł:

Załóż sobie jakiś katalog np. temp na dysku c lub d.
Taki żeby nie było w nim polskich znaków, spacji itp.
Wrzuć do niego ten plik ASC, otwórz go w QGIS, wygeneruj warstwice i zapisz plik do tego katalogu.

(02-08-2017 07:06 PM)enklawa projekt napisał(a):  Witam
Nadal to samo. Cały czas wyskakuje ten błąd.
W ogóle w międzyczasie program SagaGis się jakoś odetkał i mogłem zaimportować obydwa formaty tzn xyz i asc. Tylko zauważyłem też, że oba te formaty można po prostu otworzyć w tym programie. Ale zaimportowałem i postępowałem wg przesłanej instrukcji. Plik zapisałem w formacie sgrd i wstawiłem do qgis jako sdat. No i przy generowaniu warstwic błąd Pythona.

Tak na marginesie mam czasem problem z logowaniem na to forum. Dlatego mogę nie odpisywać po krótkim czasie.
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
05-08-2017, 02:08 PM
Post: #8
RE: QGIS 2.18.7 generowanie warstwic z formatu asc
Dzięki!!! Zadziałało!!!
Tylko niezależnie jaki podaję docelowy format pliku przy generowaniu warstwic (ja podałem dxf) i tak zapisuje plik w shp, ale to nie szkodzi bo można go później do dxf wyeksportować. Fajnie że w dxf każda poziomica jest umieszczona na warstwie o nazwie wysokości npm.
Bardzo mi pomogłeś.
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Przekształcenie warstwy działek z formatu dwg na shp robertk1985 3 7 465 04-12-2015 09:00 AM
Ostatni post: robbur

Skocz do: