Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
26-05-2017, 16:12, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2017, 16:35 {2} przez onkolog.)
#1
Bug  Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Dzień dobry! Mam dosyć złożony problem i niezbyt mogę znaleźć rozwiązanko w Internecie (zwykle szukam w j. angielskim przez Google i się udaje).

Przykładowo mam dane o zanieczyszczeniach powietrza mierzone w stacjach pomiarowych (punkty). Mam również podział administracyjny (powiaty albo podregiony). Chciałbym wykonać interpolację na podstawie danych ze stacji, a następnie do każdej z jednostek przestrzennych (załóżmy do każdego powiatu) przypisać wartość średnią na podstawie przeprowadzonej interpolacji. Zaznaczyłem na czerwono to, czego kompletnie nie umiem zrobić.

Dysponuję QGIS-em i Surferem, ale jeżeli ktoś zna sposób w innym softwarze, mogę spróbować i w innym. Może znacie jakiś tutorialik? Undecided
26-05-2017, 17:50,
#2
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Proszę nam udostępniać część tych danych, oraz granice administracyjne, dzięki.
28-05-2017, 12:11, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017, 12:15 {2} przez onkolog.)
#3
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.

Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.

Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.
01-06-2017, 07:32,
#4
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
(28-05-2017, 12:11)onkolog napisał(a): W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami

W poniedziałek, owszem, ale.. którego roku? [Obrazek: smile.gif]
19-06-2017, 11:39, (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2017, 11:40 {2} przez onkolog.)
#5
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Przepraszam, sprawa aktualna. Jakoś nie widziałem swoich wiadomości na forum, a teraz aż 3 na raz są pod rząd. Podsyłam pliczek z punktami (punkty pomiarowe, wiem, że ich jest za mało, ale wziąłem je dla 2004 r.) oraz geometrią (powiaty z BDO). Jeżeli ktoś doradzi, jak przypisać powiatom zinterpolowane wartości z tych punktów pomiarowych, będę b. wdzięczny.


Załączone pliki
.zip   forum qgis.zip (Rozmiar: 698,6 / Pobrań: 2)
19-06-2017, 16:23,
#6
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Patrz załącznik:

http://novarese.url.ph/qgis_pl/pm10mean.zip

Czy o to Ci chodziło mniej więcej..? [Obrazek: smile.gif]
05-07-2017, 14:35,
#7
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Italiano, wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc!

Byłoby genialnie, gdyby dla powiatów, gdzie nie ma żadnej stacji też można było zrobić interpolację. Nie tylko dla tych, gdzie są jakiekolwiek z nich. Wiem, że na podstawie obecnego pliczku jest to mierne, bo jest mało punktów pomiarowych, ale mógłbym wziąć też nowsze dane, gdzie punktów pomiarowych jest już więcej Cool Zdradziłbyś mi, jak Ci się udało te wartości średnie przypisać?
05-07-2017, 16:51,
#8
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
(05-07-2017, 14:35)onkolog napisał(a): Zdradziłbyś mi, jak Ci się udało te wartości średnie przypisać?

[Obrazek: spatjoin.png]


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Atlas kontrolowany przez dwie warstwy koszatka443 6 896 22-05-2018, 16:09
Ostatni post: koszatka443
  problem z atrybutami dla tabel powiązanych przez złącze v.2.18.8 hotlos 1 1 927 29-05-2017, 09:56
Ostatni post: hotlos
  Problem z aktualizacją przez kalkulator pól sebaq 1 4 646 03-01-2015, 00:23
Ostatni post: sebaq
  Jak zrobić warstwę liniową z dwóch warstw punktowych? skorasp 1 6 265 06-08-2012, 16:58
Ostatni post: skorasp
  Pobieranie WFS z geoservera przez QGIS Odoakr 5 12 127 28-12-2011, 19:04
Ostatni post: vansen
  Tworzenie stref wokół obiektów punktowych bazbaz 6 12 129 19-10-2011, 13:18
Ostatni post: tomalos
  problem z rastrami przez PostgreSQL marcinek73 0 4 114 16-04-2011, 10:24
Ostatni post: marcinek73
  obliczanie pól obszarów pitt 6 14 510 28-01-2011, 19:07
Ostatni post: borys

Skocz do: