Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 1 Głosów - 5 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
26-05-2017, 04:12 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-05-2017 04:35 PM przez onkolog.)
Post: #1
Bug Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Dzień dobry! Mam dosyć złożony problem i niezbyt mogę znaleźć rozwiązanko w Internecie (zwykle szukam w j. angielskim przez Google i się udaje).

Przykładowo mam dane o zanieczyszczeniach powietrza mierzone w stacjach pomiarowych (punkty). Mam również podział administracyjny (powiaty albo podregiony). Chciałbym wykonać interpolację na podstawie danych ze stacji, a następnie do każdej z jednostek przestrzennych (załóżmy do każdego powiatu) przypisać wartość średnią na podstawie przeprowadzonej interpolacji. Zaznaczyłem na czerwono to, czego kompletnie nie umiem zrobić.

Dysponuję QGIS-em i Surferem, ale jeżeli ktoś zna sposób w innym softwarze, mogę spróbować i w innym. Może znacie jakiś tutorialik? Undecided
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
26-05-2017, 05:50 PM
Post: #2
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Proszę nam udostępniać część tych danych, oraz granice administracyjne, dzięki.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
28-05-2017, 12:11 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-05-2017 12:15 PM przez onkolog.)
Post: #3
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.

Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.

Buongiorno, a właściwie dzięki za zainteresowanie. Ja biorę dane wprost ze strony GIOŚ oraz CODGiK-u.
Podział administracyjny na powiaty mam stąd: http://www.codgik.gov.pl/index.php/darmo...e/prg.html
Dane o zanieczyszczeniach w punktach mam stąd: http://powietrze.gios.gov.pl/pjp/archives
Pod tym drugim linkiem wystarczy wybrać "metadane - stacje i stanowiska", gdzie są współrzędne kilkuset stacji pomiarowych w kraju.

W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
01-06-2017, 07:32 AM
Post: #4
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
(28-05-2017 12:11 PM)onkolog napisał(a):  W poniedziałek mogę przesłać QGIS-owy plik z oboma ww. komponentami

W poniedziałek, owszem, ale.. którego roku? [Obrazek: smile.gif]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-06-2017, 11:39 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-06-2017 11:40 AM przez onkolog.)
Post: #5
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Przepraszam, sprawa aktualna. Jakoś nie widziałem swoich wiadomości na forum, a teraz aż 3 na raz są pod rząd. Podsyłam pliczek z punktami (punkty pomiarowe, wiem, że ich jest za mało, ale wziąłem je dla 2004 r.) oraz geometrią (powiaty z BDO). Jeżeli ktoś doradzi, jak przypisać powiatom zinterpolowane wartości z tych punktów pomiarowych, będę b. wdzięczny.


Załączone pliki
.zip  forum qgis.zip (Rozmiar: 698,6 KB / Pobrań: 2)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
19-06-2017, 04:23 PM
Post: #6
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Patrz załącznik:

http://novarese.url.ph/qgis_pl/pm10mean.zip

Czy o to Ci chodziło mniej więcej..? [Obrazek: smile.gif]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
05-07-2017, 02:35 PM
Post: #7
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
Italiano, wielkie dzięki za zainteresowanie i pomoc!

Byłoby genialnie, gdyby dla powiatów, gdzie nie ma żadnej stacji też można było zrobić interpolację. Nie tylko dla tych, gdzie są jakiekolwiek z nich. Wiem, że na podstawie obecnego pliczku jest to mierne, bo jest mało punktów pomiarowych, ale mógłbym wziąć też nowsze dane, gdzie punktów pomiarowych jest już więcej Cool Zdradziłbyś mi, jak Ci się udało te wartości średnie przypisać?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
05-07-2017, 04:51 PM
Post: #8
RE: Od danych punktowych przez interpolację do danych dla obszarów
(05-07-2017 02:35 PM)onkolog napisał(a):  Zdradziłbyś mi, jak Ci się udało te wartości średnie przypisać?

[Obrazek: spatjoin.png]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  problem z atrybutami dla tabel powiązanych przez złącze v.2.18.8 hotlos 1 803 29-05-2017 09:56 AM
Ostatni post: hotlos
  Możliwości eksportu danych z OSM Omega933 0 859 26-04-2017 09:05 AM
Ostatni post: Omega933
  QGIS a pliki z bazy danych kamilwydra 0 1 241 17-01-2017 12:48 PM
Ostatni post: kamilwydra
  Dynamiczna zmiana danych w tabeli piotr156 1 1 676 04-11-2016 11:50 AM
Ostatni post: p0cisk
  definiowanie odległości od obiektów i eksport danych martinez 2 3 829 27-01-2016 01:34 PM
Ostatni post: pelekPL
  Operacje na danych tekstowych brylu 2 5 937 18-04-2015 09:10 AM
Ostatni post: brylu
  Określenie punktów znajdujących się najbliżej danych rzek (w. wektorowa) i na odwrót wojzal2 0 4 102 18-03-2015 07:44 PM
Ostatni post: wojzal2
  Problem z aktualizacją przez kalkulator pól sebaq 1 3 557 03-01-2015 12:23 AM
Ostatni post: sebaq
  Definicja bazy danych dla warstw fcs 0 2 303 20-12-2014 05:09 PM
Ostatni post: fcs
  wymiana danych alicja100 1 3 084 19-12-2014 02:48 PM
Ostatni post: martel

Skocz do: