Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
QGIS I GEOPORTAL
09-05-2017, 08:55 PM
Post: #1
QGIS I GEOPORTAL
Witam,
Korzystam z Qgis LasPalmas , system Windows 10 64bit. Program wykorzystuje głównie do map wms z geoporatlu. Od około miesiąca jest wielki problem z podglądem niektórych map i z generowaniem plików graficznych lub pdf. Program raz wyświetla mapy, raz nie. Po wygenerowaniu wydruku jest efekt białej kartki lub fragmentów mapy. Jedna na kilkanaście prób daje właściwy efekt. Same mapy wms są widoczne w menadżerze warstw, natomiast sam ich podgląd w oknach programu jest straszny. Odświeżanie (F5) powoduje że raz mapa pojawia się raz nie. Problem występuje jeszcze u dwóch moich znajomych na innych komputerach więc nie jestem odosobnionym przypadkiem. Pytanie czy ktoś miał/ma podobny problem i znalazł może rozwiązanie. Próbowałem też odinstalować ostatnie aktualizacji windows i też nie pomogło. Wielka Prośba o pomoc ponieważ jest to program który daje mi chleb, bez niego moja praca strasznie się wydłużaSad
pozdrawiam
Tomek
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-05-2017, 08:03 AM
Post: #2
RE: QGIS I GEOPORTAL
Przy wydrukach powinien pojawić się komunikat, że WMS ma ograniczenia. Zasadniczo, to odkąd pamiętam, WMSy mogłem eksportować tylko dla mniejszych obszarów, przy eksporcie dużych powierzchni pojawiało się białe tło.

Ostatnio faktycznie słyszałem głosy, że WMSy Geoportalu coś świrują. Ja niestety/stety nie zauważyłem u siebie takiego problemu Sad
A próbowałeś skorzystać z WMTS zamiast WMS?
http://www.geoportal.gov.pl/uslugi/uslug...dania-wmts

Żeby podłączyć do QGISa do podanego na tej stronie wybranego adresu trzeba dopisać na końcu
Kod:
?request=getCapabilities&service=WMTS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-05-2017, 10:26 PM
Post: #3
RE: QGIS I GEOPORTAL
Sprawdziłem u siebie, także W10 64bit, najnowszy QGis 2.18.7.
Przykładowe dane z Geoportalu (Dane o charakterze katastralnym, Ortofotomapa) wyświetlają się bez problemu.
Z wydrukiem z poziomu Print composer'a także nie miałem żadnych problemów.
Wydruki do plików pdf i png.
Przy przesuwaniu widoku odświeżanie WMS, zwłaszcza orto, nie jest idealne, nie dzieje się to płynnie tylko orto znika na ok 1 sekundę i później się renderuje na nowo.
Podobne zachowanie QGis'a miałem przy odczycie WMS, który sobie sam wystawiałem za pomocą Geoservera.

(09-05-2017 08:55 PM)tomislaw84 napisał(a):  Witam,
Korzystam z Qgis LasPalmas , system Windows 10 64bit. Program wykorzystuje głównie do map wms z geoporatlu. Od około miesiąca jest wielki problem z podglądem niektórych map i z generowaniem plików graficznych lub pdf. Program raz wyświetla mapy, raz nie. Po wygenerowaniu wydruku jest efekt białej kartki lub fragmentów mapy. Jedna na kilkanaście prób daje właściwy efekt. Same mapy wms są widoczne w menadżerze warstw, natomiast sam ich podgląd w oknach programu jest straszny. Odświeżanie (F5) powoduje że raz mapa pojawia się raz nie. Problem występuje jeszcze u dwóch moich znajomych na innych komputerach więc nie jestem odosobnionym przypadkiem. Pytanie czy ktoś miał/ma podobny problem i znalazł może rozwiązanie. Próbowałem też odinstalować ostatnie aktualizacji windows i też nie pomogło. Wielka Prośba o pomoc ponieważ jest to program który daje mi chleb, bez niego moja praca strasznie się wydłużaSad
pozdrawiam
Tomek
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11-05-2017, 08:48 AM
Post: #4
RE: QGIS I GEOPORTAL
U mnie to w ogóle Las Palmas ortofotomapy nie drukuje.. tylko białe tło zostaje.. Więc korzystam nadal z wersji Essen, gdzie nie ma żadnego z tym problemu
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-05-2017, 10:41 PM
Post: #5
RE: QGIS I GEOPORTAL
Ja radzę sobie w ten sposób, że korzystam w QGIS z geoportalu jakby off-line. Najpierw pobieram z geoportalu potrzebne arkusze mapy (1:10k w układzie PL-2000) za pomocą programu TOPO2000 http://www.numerus.net.pl/programy.html . Program razem z rastrem zapisuje również plik georeferencji typu *.points, więc jak zaimportuję raster do QGIS to mam gotową kalibrację tej mapy. Dzięki temu, działając w QGIS nie muszę być na bieżąco podłączony do geoportalu, żeby widzieć podkład kartograficzny z arkusza czy kilku arkuszy mapy.
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  geoportal 2 - wms i wfs jak dodawać w qgis gregory_3 0 6 767 05-06-2014 09:51 PM
Ostatni post: gregory_3
  QGIS czy Geoportal - który nawala? skorasp 3 7 860 09-11-2012 10:20 AM
Ostatni post: brylu
  Qgis warstwy WMS /Geoportal [SOLVED] Derby 4 27 294 26-12-2011 03:36 PM
Ostatni post: Derby

Skocz do: