Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problemy z wydrukami QGIS 2.6.1. Brighton - kwadrat na wydruku
07-05-2017, 06:34 PM
Post: #1
Problemy z wydrukami QGIS 2.6.1. Brighton - kwadrat na wydruku
Witam!
Używam QGIS 2.6.1. Brighton na jednostce z Windows 7 Home Premium 64bit.
Mam kilka warstw w moim projekcie. Skala wydruków to 1:10000. Liczba łączna wydruków to 19. Gdy chcę wygenerować plik png, jpg, jped, pdf... Na co którymś pojawia się "niezidentyfikowany obiekt jednokolorowy".... Taki kwadrat na wydruku. Kwadrat jest mniejszy albo większy. Czasem przysłania niewielką część wydruku, czasem obejmuje pół lub cały obszar wydruku. Pojęcia nie mam z czego to się wzięło. Od razu informuję, że nie nie jestem programistką, informatyczką itp., więc wybaczcie jeśli nie zrozumiem od razu, jeśli ktoś mi doradzi...

Czy problem może być spowodowany za dużą ilością warstw?
Za mało pamięci? Za dużo programów włączonych w tym samym czasie? (antywirus włączył skan wg planu podczas mojej pracy z QGIS)... Za długi czas pracy na "jedno posiedzenie" - program za długo otwarty?

Dodatkowa informacja - od dłuższego czasu program przy zamykaniu wyrzuca okienko - jakiś błąd i robi jego zrzut jako plik dmp czy coś takiego.

Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, spieszy mi się trochę z tymi mapami. Dzięki z góry za odpowiedzi Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-05-2017, 07:45 AM
Post: #2
RE: Problemy z wydrukami QGIS 2.6.1. Brighton - kwadrat na wydruku
Pokaż może jakiś screen
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-05-2017, 08:25 AM
Post: #3
RE: Problemy z wydrukami QGIS 2.6.1. Brighton - kwadrat na wydruku
Korzystasz z jakiegoś WMSa w tle?
Próbowałaś to zrobić na innym komputerze?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
08-05-2017, 02:04 PM
Post: #4
RE: Problemy z wydrukami QGIS 2.6.1. Brighton - kwadrat na wydruku
Dziękuję za zainteresowanie Smile
Przedstawiam przypadek "po całości" w załączniku.
Nie miałam żadnego WMS w tle. Nie mam dostępu do innego komputera.
Ale - poradziłam sobie troszkę "na pałę".
Być może moim błędem było to, że wydruk miał 19 stron. Tak, 19 stron A4 w jednym wydruku, bo atlasu nie tworzyłam, może pominę tę kwestię. Być może za dużo napaciałam warstw. I być może za dużo na raz się działo na moim komputerze - ten antywirus skanujący w tle.
Otóż, ręcznie, jeszcze raz - tym razem pojedynczo robiłam każdą stronkę wydruku. Nie ma kwadratów. Namęczyłam się, ale trudno. Zauważyłam, że próbując duplikować wydruk - pojedynczy tym razem - i zmieniać go w środku - też generuje kwadraty.
Nadal chętnie się dowiem, skąd te kwadraty mogły się wziąć, bo wkurzyłam się na nie niesamowicie Smile


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
Question Problemy przy przenoszeniu z QGIS 1.8 do QGIS 2.0.1 mark014 2 4 197 04-11-2013 12:20 AM
Ostatni post: mark014
  Qgis 1.8 - Szablon wydruku (cache) sebaq 4 7 674 16-07-2012 02:03 PM
Ostatni post: borys
  QGIS "rozjeżdża" dane na wydruku m.gala 3 7 071 26-02-2011 05:48 PM
Ostatni post: robert

Skocz do: