Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z interfejsem QGIS 2.16
09-08-2016, 04:58 PM
Post: #1
Problem z interfejsem QGIS 2.16
Cześć!

Mam problem poziomem menu "wektor" na głównym pasku menu.
Zniknęły mi wszystkie pozycje poza "open street map".
Przeinstalowałem już QGISa i wyczyściłem rejestr - niestety problem pozostał.
Dodam, że w ustawieniach personalizacji jest również widoczny tylko OSM.

Macie pomysł jak to naprawić?

(korzystam z wersji na Windowsa)


Załączone pliki Miniatury
   
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
09-08-2016, 05:33 PM
Post: #2
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
A co się dzieje, gdy importujesz załącznik w ramach Personalizacji..?


.zip  nodebo.zip (Rozmiar: 13,76 KB / Pobrań: 4)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
09-08-2016, 07:54 PM
Post: #3
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
Nie ma co naprawiać. Jest to jedna z istotnych zmian w tej wersji, polegająca na usunięciu fTools odpowiedzialnych za większość operacji wektorowych widocznych w menu.

Narzędzi wektorowych należy szukać w Narzędziach Geoprocessingu (Geoprocessing > Narzędzia)

Geoalgorithms > Vector

Jest to generalny kierunek zmian w projekcie QGIS, zmierzający do przenoszenia algorytmów przetwarzania w jedno miejsce (Geoprocessing).

Robert Szczepanek
Zespół Rozwojowy QGIS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-08-2016, 08:42 AM
Post: #4
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
(09-08-2016 07:54 PM)robert napisał(a):  polegająca na usunięciu fTools

Nie o to chodzi, Panie Robercie: na podstawie zrzutu ekranu, jego menu Wektor wyglądą zupełnie pusty (oprócz OSM), a tak nie może być, nieprawdaż..?

Sam sprawdzałem opcję "Zresetuj", i nie działa, albo wyłączyłem gałęż GPS, i dalej widoczny.

Obawiam się, iż nawet importowanie pliku .INI nie pomaga...
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
10-08-2016, 01:17 PM
Post: #5
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
Może się mylę, ale chyba tak właśnie wyglądają nowe wersje QGIS od 2.16.
Przynajmniej tak jest u mnie. Ciekaw jestem czy inne osoby to potwierdzą.
Filmik traktujący o tym problemie:
https://www.youtube.com/watch?v=q0Y-QMADUSU

A tak przy okazji.
Dzięki Italiano za Twoją aktywność na forum - świetnie piszesz po polsku!
Na tym forum staramy się trzymać zasady "Liberté, égalité, fraternité" (https://pl.wikipedia.org/wiki/Wolno%C5%9...braterstwo ) i zwracamy zwykle do rozmówców bezpośrednio, pomijając formy grzecznościowe, takie jak Pan.

pozdrawiam

Robert Szczepanek
Zespół Rozwojowy QGIS
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11-08-2016, 10:04 AM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-08-2016 10:14 AM przez tomalos.)
Post: #6
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
Potwierdzam, że od wersji QGIS 2.16 (Ubuntu) zniknęło menu z narzędziami fTools z menu Wektor i teraz wszystko jest w panelu Narzędzi geoprocesingu.
To chyba dobry kierunek z dwoma zastrzeżeniami.
1. Nie wszystko jest tam przetłumaczone i trzeba zgadywać w jakim języku jest dane narzędzie (a zwykle jest w tym drugim ;P). Przeszukiwanie tego panelu jak w pamięci utkwiła nam nazwa polska (lub angielska) a teraz jest angielska (lub polska) bywa kłopotliwe (w rozwijanym menu były przydatne ikonki). Przykład pierwszy z brzegu : Agreguj to teraz Dissolve. Trochę się nagłowiłem, zanim odkryłem.
2. Drugi minus łączy się z pierwszym. Ubuntu z Unity przyzwyczaiły mnie do używania globalnego menu (czy jak to tam się nazywa), czyli po wciśnięciu klawisza Alt wpisuję nazwę i otrzymuję listę pasujących narzędzi (bez grzebania w menu), niestety nie działa to z panelem narzędzi geoprocesingu.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
12-08-2016, 02:02 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-08-2016 02:05 PM przez Crth.)
Post: #7
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
Dziękuję Wam za pomoc!
Faktycznie wszystkie narzędzia dot. wektora są w narzędziach geoprocesingu.
Niestety zaimportowanie pliku personalizującego QGisa nic nie pomogło.
Możliwe, że pozycje w menu skasowały się po zainstalowaniu wtyczki "Semi-Automatic Classification" - gdy będę mieć dostęp do innego sprzętu to sprawdzę i potwierdzę.
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
21-06-2017, 07:02 PM
Post: #8
RE: Problem z interfejsem QGIS 2.16
Też miałam taki problem i rozwiązaniem było włączenie wtyczki "Processing". Z powrotem pojawiły się wszystkie narzędzia dot. wektorów Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Skocz do: