Odpowiedz 
 
Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mapserver dla opornych
03-02-2015, 10:11 AM
Post: #1
Mapserver dla opornych
Witam wszystkich. Jako humanista z wykształcenia porywam się na Mapserver i rozpoznaję sytuację, szukam trochę dokumentacji i opinii doświadczonych. Ale brakuje mi jednego, takiego łopatologicznego stwierdzenia albo go jeszcze nie odnalazłem: czy chcąc zbudować prosty geoportal, Mapserver muszę zainstalować na serwerach firmy hostingowej ? Na logikę wydaje mi się że tak. Swoich serwerów nie mam i mieć nie będę. Mam komputer na którym chciałbym stworzyć warstwy i chciałbym aby internauci mogli z tego geoportalu korzystać. Czy ktoś z Państwa przechodził już przez tę ścieżkę ? Czy firmy hostingowe pozwalają na takie instalacje i utrzymywanie u nich geoportalu ?
Pozdrawiam
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
09-02-2015, 11:30 AM
Post: #2
RE: Mapserver dla opornych
Jeśli ma to być geoportal oparty o Mapserver, to tak - trzeba go zainstalować na serwerze. Prostą przeglądarkę można zrobić przy pomocy OpenLayers, przy czym tu już nie trzeba instalować dodatkowego oprogramowania. Ale to już zależy od potrzeb czy takie rozwiązanie by odpowiadało.

Zwykły hosting WWW raczej nie pozwala na instalowanie dodatkowych rzeczy.
Niezłym rozwiązaniem (ja z takiego na przykład korzystam) jest serwer VPS albo cloud server. Rozwiązanie tańsze od dedykowanego serwera, a pozwala na własną konfigurację od A do Z Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11-02-2015, 02:10 PM
Post: #3
RE: Mapserver dla opornych
(09-02-2015 11:30 AM)Binko napisał(a):  Jeśli ma to być geoportal oparty o Mapserver, to tak - trzeba go zainstalować na serwerze. Prostą przeglądarkę można zrobić przy pomocy OpenLayers, przy czym tu już nie trzeba instalować dodatkowego oprogramowania. Ale to już zależy od potrzeb czy takie rozwiązanie by odpowiadało.

Zwykły hosting WWW raczej nie pozwala na instalowanie dodatkowych rzeczy.
Niezłym rozwiązaniem (ja z takiego na przykład korzystam) jest serwer VPS albo cloud server. Rozwiązanie tańsze od dedykowanego serwera, a pozwala na własną konfigurację od A do Z Smile

Dziękuje. To mi mocno rozjaśnia sprawę. Czy to jest gdzieś opublikowane taka instalacja Mapservera (dla kogoś kto ma system operacyjny Windows) czy to po prostu banał - ściągam gotową instalkę i instaluje się samo na serwerze ? Do takiego geoportalu potrzebne są jeszcze inne elementy - np baza danych ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
11-02-2015, 07:46 PM
Post: #4
RE: Mapserver dla opornych
Zasadniczo instalacja Mapservera z OSGeo powinna wystarczyć, ale szczerze przyznam, że nie wiem za dużo o serwerach z Windowsem - używam Linuksa.

Co do innych rzeczy, to generalnie potrzebna jest instalacja rzeczy związanych z serwerem WWW (Apache, PHP, MySQL też może się przydać), dostęp SSH, QGIS też może się przydać (+ QGIS Server?). Co do dodatkowych baz danych, to w zależności od potrzeb.

No i właśnie - może QGIS Server?
http://hub.qgis.org/projects/quantum-gis...al#Windows
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-02-2015, 01:16 PM
Post: #5
RE: Mapserver dla opornych
(11-02-2015 07:46 PM)Binko napisał(a):  Zasadniczo instalacja Mapservera z OSGeo powinna wystarczyć, ale szczerze przyznam, że nie wiem za dużo o serwerach z Windowsem - używam Linuksa.

Co do innych rzeczy, to generalnie potrzebna jest instalacja rzeczy związanych z serwerem WWW (Apache, PHP, MySQL też może się przydać), dostęp SSH, QGIS też może się przydać (+ QGIS Server?). Co do dodatkowych baz danych, to w zależności od potrzeb.

No i właśnie - może QGIS Server?
http://hub.qgis.org/projects/quantum-gis...al#Windows

Zorientowałem się w serwerach VPS. Szczerze mówiąc teraz już wiem że mają one swój system operacyjny. W jednej z firm oferujących hosting VPS do wyboru były: Debian 7 (32 i 64 bit), Fedora 19 (32 i 64 bit) i CentOS 5 i 6 do wyboru też w wersjach 32 i 64 i z tego co poczytałem są to dystrybucje Linuxa. Jaki wybrać dla MapSeErver - 32 czy 64 ? Rozumiem więc że chcąc zainstalować MapSerwer powinienem wybrać kompilację dla Unixa http://mapserver.org/installation/unix.h...tallation. Ja tak trochę kombinuję powoli. Można pana poprosić o takie step by step jak sobie poradzić z instalacją i konfiguracja Mapserwera i elementów dodatkowych aby geoportal zadziałał na serwerze ?
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-02-2015, 10:33 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-02-2015 10:50 PM przez Binko.)
Post: #6
RE: Mapserver dla opornych
Ja zasadniczo nie jestem biegły jeśli chodzi o tematy związane z budową geoportalu od podstaw, sam używam QGIS Web Client opierający się na QGIS Server, OpenLayers, GeoExt. Mogę opisać jak to wyglądało w moim przypadku (jeśli chodzi o dystrybucje Debian i pochodne (np. Ubuntu).

1. Instalacja serwera WWW
Kod:
sudo apt-get install apache2 mysql-server php5 libapache2-mod-php5 phpmyadmin

2. Instalacja QGIS, QGIS Server i potrzebnych zależności
Kod:
sudo apt-get install qgis python-qgis qgis-plugin-grass grass python-software-properties qgis-server libapache2-mod-fcgid python-psycopg2 python-webob git

Polecam też opis konfiguracji ze strony QGIS Server: http://hub.qgis.org/projects/quantum-gis...r_Tutorial

3. Ściągnięcie QGIS Web Client (QWC)
Kod:
git clone https://github.com/qgis/QGIS-Web-Client.git
i skopiowanie go do katalogu z WWW (domyślnie /var/www/html)

4. Potem trzeba wgrać wszystkie pliki projektu QGIS i można skonfigurować sobie QWC.

Do tego wszystkiego przydaje się jeszcze wiedza z zakresu administracji Linuksem, konfiguracji Apache, trochę JavaScriptu, sam QGIS Web Client też potrzebuje nieco konfiguracji wstępnej, trochę trzeba pogrzebać w plikach źródłowych... Ciężko o takie step by step, bo różne sytuacje się zdarzają i właściwie trudno o jakiś uniwersalny sposób. Powyżej jest taka przykładowa ścieżka.

Ogólnie QGIS Server ma tę przewagę nad zwykłym Mapserverem, że plik projektu .qgs jest jednocześnie plikiem mapowym i to we właściwościach QGIS konfiguruje się wszystkie parametry, natomiast przy wywołaniu zapytania odwołujemy się do pliku projektu.qgs (który zadziała jako na przykład usługa WMS czy WFS). Są pewnie "plusy dodatnie i ujemne" takiego wyboru, ale na początek jest to moim zdaniem najprostsze rozwiązanie.

Zapraszam do spojrzenia na moją pracę, mniej więcej taki efekt można uzyskać korzystając z QWC http://tinyurl.com/n3otoon


---

Teraz jeszcze popatrzyłem, że pojawił się skrypt instalujący QWC na https://github.com/qgis/QGIS-Web-Client (plik install.sh) czyli wystarczłoby w sumie zrobić punkt 1 i 3 i potem odpalić ten skrypt. Ale nie testowałem tego rozwiązania, także może Tobie się uda Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
13-02-2015, 10:46 PM
Post: #7
RE: Mapserver dla opornych
Dziękuję za odpowiedz i za linka. Bardzo fajną stronę Pan zrobił. Jeszcze pomyślę. Jak patrzyłem na Mapserver to jest to dość skomplikowane. Tu, z tego co Pan napisał - wydaje się nieco prostsze i przystępniejsze. Dzięki i pozdrawiam :-)
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-03-2017, 02:29 PM
Post: #8
RE: Mapserver dla opornych
Mam pytanie do binko. Jednak nie moge napisac prywatnej wiadomosci...nie wiem dlaczego, ale to niewazne. Pracuje jako dron operator, przetwarzam pozniej dane: chmury, ortofoto itd Chcialbym zrobic cos na zasadzie ((przy malej wiedzy jak narazieSmile w tym temacie)) twojej pracy z cmentarzem. Jednak w obszernym wydaniu. Geoportal ktory bede aktualizowal z kazdej swojej misji i udostepnial swoje dane, z mozliwoscia wyswietlania warstw itd. Takze od 2 dni walcze aby zdobywac wiedze, znalazlem kilka rozwiazan qgis cloud jest niewystarczajacy dla mnie, ale qgis serwer jak w linku ponizej :
http://level2.si/2015/12/qgis-server-on-windows-10/
wyglada spoko jak na moje oko. Jednak troche nie rozumiem dzialania tego, no ale coz trzeba probowac. Mam nadzieje ze dobrze to rozumiem. Masz jakies moze pomysly albo rady? Czy ide w dobrym kierunku i czy to w ogole mozliwe aby mialo rece i nogi. Moje tify czasami maja po 1 giga wielkosci, reszta to dane wektorowe. Pozdrawiam Smile
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
16-03-2017, 03:10 PM
Post: #9
RE: Mapserver dla opornych
Ja też nie wiem dlaczego nic do mnie nie dochodzi.. Nic nie blokowałem Smile
Coś spróbuję Ci podpowiedzieć, ale nie czuję się za bardzo ekspertem w tej dziedzinie, więc napiszę jak to czuję Wink Obecnie temat nieco stracił na aktualności, bo z QWC przerzuciłem się na LizMap (też oparty o QGIS Server). To są akurat gotowe rozwiązania do wykorzystania. Wystarczy zrobić projekt w QGISie i jest. Ale wydaje mi się, że sam LizMap jest trochę ociężały (choć ja mam to na jakimś tanim VPSie, więc może stąd ta mało zadowalająca płynność). Jeśli miałbyś to hostować na jakimś większym/mocniejszym serwerze albo w sieci lokalnej, to myślę, że wydajność byłaby o wiele lepsza.

Konfiguracja Apache z Twojego poradnika myślę, że ma sens. Ale jeśli chciałbyś skorzystać z LizMap, to polecam ich dokumentację, ot na przykład instalacja i konfiguracja serwera na Windowsie. Potem przechodzisz do "Administrator guide" i "Publisher guide". Tam właściwie jest wszystko opisane Smile

Ogólnie to na początek polecam takie gotowe rozwiązania. Po grzebaniu i zaznajomieniu tematu wiedza sama się w pewien sposób rozszerza. Potem naturalnie człowiek wie co to OpenLayers czy jakiś Leaflet i jak to jest zbudowane...

O, właśnie. A próbowałeś skorzystać z wtyczki qgis2web? Tam można rastry włączać, z tego co kojarzę. Albo (jeśli jednak rastrów nie obsługuje) przy pomocy wtyczki zrobić sobie "frontend" z wektorami a resztę warstw i bajerów można dopisać w notatniku. To też na początek może się nadać, można nauczyć się jak wygląda w ogóle struktura takiej mapy. W tym przypadku nie trzeba konfigurować żadnego serwera, wszystko działa w oparciu o biblioteki js.

Możliwości jest chyba aż nadto niestety Smile Konkludując - proponuję Ci zainteresować się LizMap albo skorzystać z OpenLayers/Leaflet (jeśli chodzi o rastry, to poczytaj sobie o kafelkowaniu - chodzi o to, że dla każdego poziomu skali generowane są osobne kafle, więc całość jest bardziej wydajna).


Jak coś, to pytaj, może ktoś coś jeszcze podpowie Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
22-03-2017, 02:23 PM (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-03-2017 02:36 PM przez major9988.)
Post: #10
RE: Mapserver dla opornych
Czesc.
Dopiero teraz zobaczylem odp. Walcze od kilku dni aby zbierac wiedze i idzie ciezkoSmile z tym swoim poradnikiem jestem na :
https://github.com/uprel/gisapp/wiki/4.-Start-client
Czyli w sumie nie jest tragicznie, ale szalu nie ma Smile przykladowy projekt ten helloworld dziala i ma sie dobrze w przegladarce, jednak moj prjekt jesli mozna go w ogole tak nazwac...to nie dziala. Nie rozumiem jak mam polaczyc qgis desktopa z pgadminem aby udostepnic moje dane. Znalazlem lokalizacje tego przykladowego projektu helloworld.qgis...otworzylem swoj projekt wrzucilem poziomice i raster zapisalem w tym samym katologu co byl ten przykladowy helloworld.Loguje sie w przegladarcje wpisauje swoj adres i wyskakuja zakladki z warstwami google satelite itd ktore przypisalem zapewnie nieudlonie w pgadminieSmile jednak bez wyswietlenia map, wspolrzedne sie nie zgadzaja. Czyli gdzies popelniam blad: wydaje mi sie ze powinienem cos zrobic jeszcze w qgis desktop jakos sie polaczyc moze z serwerem i wtedy zapisac. Takze narazie to bede probowal a pozniej zobaczymy. Dziekuje Ci za odpowiedz. Milego dnia.Wink

test test test test

Czesc.
Dopiero teraz zobaczylem odp. Walcze od kilku dni aby zbierac wiedze i idzie ciezkoSmile z tym swoim poradnikiem jestem na :
https://github.com/uprel/gisapp/wiki/4.-Start-client
Czyli w sumie nie jest tragicznie, ale szalu nie ma Smile przykladowy projekt ten helloworld dziala i ma sie dobrze w przegladarce, jednak moj prjekt jesli mozna go w ogole tak nazwac...to nie dziala. Nie rozumiem jak mam polaczyc qgis desktopa z pgadminem aby udostepnic moje dane. Znalazlem lokalizacje tego przykladowego projektu helloworld.qgis...otworzylem swoj projekt wrzucilem poziomice i raster zapisalem w tym samym katologu co byl ten przykladowy helloworld.Loguje sie w przegladarcje wpisauje swoj adres i wyskakuja zakladki z warstwami google satelite itd ktore przypisalem zapewnie nieudlonie w pgadminieSmile jednak bez wyswietlenia map, wspolrzedne sie nie zgadzaja. Czyli gdzies popelniam blad: wydaje mi sie ze powinienem cos zrobic jeszcze w qgis desktop jakos sie polaczyc moze z serwerem i wtedy zapisac. Takze narazie to bede probowal a pozniej zobaczymy. Dziekuje Ci za odpowiedz. Milego dnia.Wink
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Zacytuj ten post w odpowiedzi
Odpowiedz 


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Mapserver dla opornych cz.2 Bles 5 53 539 25-05-2015 12:30 AM
Ostatni post: Binko

Skocz do: